دریاچه آوان، بهشتی بی نظیر در الموت قزوین

دریاچه آوان یکی از بکرترین و زیباترین دریاچه‌های ایران است که در قسمت دهستان معلم كلایه از توابع بخش رودبار الموت استان قزوین واقع شده است. برای رفتن به این دریاچه باید به سمت شمال شرقی قزوین حرکت کنید. پس از طی کردن مسافت در 75 کیلومتری به سمت شمال این شهر به دریاچه آوان خواهید رسید که در بین چهار روستای آوان، ورین، زوار دشت و زر آباد استان و در کنار قلعه الموت قرار دارد.

در این مقاله قصد داریم درخصوص این دریاچه و ویژگی‌های آن با شما صحبت کنیم. بنابراین اگر شما نیزعلاقه‌مند به کسب اطلاع از ویژگی‌های این مکان دیدنی هستید، تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

خرید بلیط اتوبوس هف هشتاد
خرید بلیط اتوبوس هف هشتاد

معرفی دریاچه آوان

واژه آوان به معنای وان آب و یا محلی است که آب جوشیده‌شده از زمین، درآن تجمع پیدا می‌کند. پوشش گیاهی زیبایی از اطراف این دریاچه به سمت کوه‌ها گسترده شده و زیبایی فضای آن را دوچندان کرده است. زمانی که با قایق به وسط دریاچه می‌رویم و یا از فاصله نزدیک به آن نگاه می‌کنیم، زلال بودن آب کاملاً مشخص است. مساحت این دریاچه حدود 70 هزار متر تخمین شده، عمق دریاچه آوان در حدود 6 متر است. جالب است بدانید که تنها منبع تأمین آب آوان چشمه‌های موجود در کف این دریاچه و نزولات جوی‌ها است.

آب و هوای دریاچه آوان

فصل بهار و تابستان بهترین فصل برای سفر به این دریاچه درنظر گرفته می‌شود، دلیل این امر این است که آب و هوای منطقه در طول این دو فصل بسیار معتدل و مطبوع است و گردشگران می‌توانند با آرامش کامل از این منطقه زیبا دیدن کنند.

درست برعکس این دو فصل، در پاییز و زمستان آب و هوای دریاچه بسیار سرد می‌شود. دمای هوا در فصل زمستان گاهی تا 20 درجه سانتیگراد نیز کاهش پیدا می‌کند. سرمای بیش از حد هوا در فصل زمستان باعث یخ زدن دریاچه می‌شود. به طوری که اسکی روی یخ از جمله تفریحات محبوب زمستانی دریاچه آوان درنظر گرفته می‌شود.

گونه‌های گیاهی و جانوری دریاچه آوان

همه ما می‌دانیم که آب مایه حیات است. بنابراین هرکجا که رود یا دریاچه‌ای وجود داشته باشد، در پیرامون آن پوشش گیاهی و جانوری خاصی به چشم می‌خورد. گونه‌های گیاهی غالب در این منطقه شامل شیرین بیان، کنگر، ‌گون و درختانی همچون آلبالو و گیلاس، بید، گردو و فندق است. به علاوه گیاهانی همچون نی بن در آب، خوشاب و چنگال آبی نیز در قسمت داخلی دریاچه دیده می‌شوند.

در پوشش جانوری این دریاچه عمدتاً کل و بز دیده می‌شود که متأسفانه این روز‌ها به علت تخریب محیط و شکار زیاد کاهش شدیدی پیدا کرده‌اند. در داخل دریاچه ماهی‌هایی همچون کپور، اردک ماهی و قزل‌آلای رنگین به وفور یافت می‌شود. حیواناتی مانند خرچنگ، پلنگ، خرس قهوه‌ای، دارکوب، شغال، گربه وحشی، گراز، شنگ، روباه، انواع عقاب‌ها، دال، دلیچه، شاهین، قورباغه، جغد، كبك، فاخته، سبزقبا، زاغی و انواع گنجشک سانان، لاک‌پشت، گرگ و غیره نیز در اطراف این دریاچه زندگی می‌کنند.

امکانات و تفریحات دریاچه آوان

دریاچه آوان بیشتر از لحاظ بعد گردشگری و زیبایی مورد توجه بازدیدکنندگان قرار می‌گیرد و امکانات تفریحی چندانی در نزدیکی آن وجود ندارد. البته در کنار دریاچه سرویس بهداشتی و تخت‌هایی برای نشسن و نیز محل‌هایی برای چادر زدن مسافران وجود دارد اما بهتر است در هنگام سفر به این منطقه غذا و وسایل مورد نیاز خود را همراه داشته باشید. لازم به ذکر است در نزدیکی معلم کلایه پمپ بنزین و رستوران برای صرف غذا وجود دارد.

تفریحاتی که می‌تواند در کنار این دریاچه برای شما لذتبخش باشد عبارت است از:

قایق سواری

قایق سواری آن هم در دریاچه بکر و زلال آوان یکی از بهترین تجربیاتی است که می‌توانید داشته باشید. قایق سواری در این دریاچه تجربه فوق‌العاده‌ای از حضور در طبیعت بکر برای شما رقم خواهد زد به گونه‌ای که آرامش را با تک تک سلول‌های خود احساس خواهید کرد.

عکاسی

عکاسی آن هم از طبیعت بکر و مرموز ایران زمین برای بسیاری از افراد تفریحی جالب و سرگرم‌کننده است. دریاچه آوان با کوه‌ها و طبیعت زیبای اطرافش یکی از بهترین محل‌ها برای عکاسی از طبیعت است. به علاوه حیات وحش این منطقه نیز می‌تواند سوژه‌ای منحصر به فرد برای عکاسی درنظر گرفته شود.

کوهنوردی

در اطراف دریاچه آوان کوه‌های سرسبز و زیبایی وجود دارد که انسان را برای رفتن و کشف خود وسوسه می‌کنند. کوهنوردی در قسمت‌های مختلف کوه خشخال و رشته کو‌های البرز تفریحی دل‌انگیز در هنگام سفر به این منطقه زیبا باشد.

آب تنی

مگر می‌شود آب زلال دریاچه آوان را ببینی و هوس آب تنی آن هم در روز‌های گرم تابستان به سرت نزند؟ آبتنی در اب زلال دریاچه یکی از لذت بخش‌ترین تفریحاتی است که می‌توانید در این سفر داشته باشید. البته لازم به ذکر است که عمق دریچه اوان به صورت میانگین 6 متر است. بنابراین بهتر است قبل از آبتنی عمق محل مربوطه را درنظر بگیرید. رسوبات کف دریاچه سبب ممنوع شدن شنا در آن شده‌اند؛ بنابراین از شنا کردن در آب به شدت بپرهیزید و تنها به آب تنی آن هم در قسمت حاشیه‌ای آن بسنده کنید.

ملزومات سفر به دریاچه آوان

همانطور که در قسمت‌های قبل به ان اشاره کردیم، در نزدیکی این دریاچه امکانات رفاهی زیادی وجود ندارد؛ بنابراین پیشنهاد می‌کنیم در هنگام سفر به این مکان تمامی وسایل موردنیازتان را همراه داشته باشید. با توجه به مدت زمان اقامت خود در دریاچه غذا و تنقلات موردنیازتان را همراه داشته باشید.

شب‌های دریاچه حتی در فصل تابستان نیز ممکن است سرد باشد، بر این اساس بهتر است مقداری هیزم و زغال همراهتان باشد. چادر مسافرتی، زیر انداز، آب و تنقلات وکفش مناسب نیز از جمله ملزومات سفر به این منطقه به حساب می‌آید. همچنین لازم است به این نکته توجه کنید که در سال‌های اخیر به علت شکار بی‌رویه حیات وحش این منطقه در معرض تهدید قرار دارد. بر این اساس ماهیگیری و شکار در این منطقه ممنوع شده‌اند.

سخن آخر

دریاچه آوان یکی از بکر‌ترین و زیبا‌ترین مناطق گردشگری در اطراف قزوین است برای تجربه یک روز خاطره‌انگیز می‌توانید به آن سفر کنید. گونه‌های گیاهی و جانوری بسیاری در این منطقه وجود دارد که سبب زیبایی دوچندان آن شده است. مسیر دریاچه آوان در جهت شمال شرقی شهر قزوین قرار دارد. بهترین فصل برای سفر به آوان بهار و تابستان است. گردشگران می‌توانند ضمن قایق سواری و بازدید از دریاچه به کوهنوردی در کوه‌های بکر این منطقه و یا بازدید از منطقه جنگلی و سرسبز اطراف آن بپردازند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *