کاخ موزه سعدآباد کجاست؟
راهنمای بازدید از کاخ موزه سعدآباد
تهران پایتخت ایران در طول تاریخ آبستن حوادث و رویدادهای بسیاری بوده است، حاکمان و مردمانی که در این اقلیم زندگی کردهاند تاریخچهای بس طولانی را رقم زدهاند اما تاریخ همیشه ردپایی ازخود بر جای میگذارد. کاخ موزه سعدآباد نیز یکی از همین ردپاهاست که با شکوه تمام در پایتخت رخ نمایی میکند.
تاریخ ساخت این کاخ به دوران قاجار و پهلوی باز میگردد. این کاخ مجلل یکی از جذابترین جاذبه های تاریخی تهران به شمار میرود. پادشاهان پهلوی در این کاخ حکم رانی کردهاند و از این رو می توان این کاخ را از نظر تاریخی یکی از کاخهای معاصر ایرانی به شمار آورد. این بنا به دستور رضا شاه پهلوی به مساحت 2600 مترمربع، با زیر بنای 1800 مترمربع در دو طبقه طراحی و ساخته شد. ساخت این کاخ در سال 1315 شروع شد نمای خارجی در سال 1350 به دستور بازسازی و توسعه یافت.
کاخ موزه سعدآباد کجاست؟
این کاخ در بخش شمالی تهران و در منطقه شمیرانات واقع شده است. آبوهوای مطبوع این منطقه این اقامتگاه را به تفرجگاه ییلاقی شاهان قاجاری و پهلوی بدل کرده بود. مجموعه بنا از دو بخش کاخ و محوطه اطراف آن تشکیل شده است. پیرامون کاخ را درختان تنومند و سر به آسمان کشیدهای پوشیدهاند که هوای این مکان را بیش از پیش تازه و مطبوع میسازد. در گذشته زمینهای اطراف کاخ تا فرسنگها، باغ بود و درختان میوه اما این روزها از دیوار کاخ که فراتر بروید به دود و ساختمانهای چند طبقه میرسید.
کاخ موزه سعدآباد بر دامنه توچال جا خوش کرده است و از کاخ، نمای دلپذیر دربند را مشاهده میکنید. کوهپایه توچال در شمالیترین نقطه کاخ بنا شده است به همین دلیل شاهان پهلوی در هوای گرم تابستان اقامت در کاخهای شمالی مجموعه را انتخاب میکردند. مجموعه سعدآباد از شمال به توچال، از شرق به نیاوران، از غرب به ولنجک و از جنوب به تجریش محدود میشود.
بیشتر بخوانیم: کاخ نیاورانُ یادت نره!
دسترسی به کاخ موزه سعدآباد
برای رسیدن به این کاخ مسیرهای متفاوتی پیش رو دارید. به عنوان مثال شما میتوانید از خیابان زعفرانیه به سمت خیابان طاهری حرکت کنید. خیابان طاهری وسط خیابان شهید فلاحی یا همان منطقه زعفرانیه واقع شده است. این کاخ دو ورودی دارد یک ورودی در منطقه زعفرانیه و یک ورودی در دربند واقع شده است.
برای رسیدن به کاخ سعدآباد میتوانید پس از بزرگراه شهید قاسم سلیمانی، به مدرس غرب وارد شوید و در ادامه از پل پارک وی وارد خیابان ولیعصر شوید. خیابان ولیعصر را به سمت شما طی کنید و وارد خیابان میرشریفی شوید و مسیر را تا رسیدن به خیابان مقدس اردبیلی ادامه دهید.
اولین چهارراه را به سمت چپ حرکت کنید تا وارد خیابان پسیان شوید و سپس وارد خیابان پرزین بغدادی شوید و در سه راهی انتهای خیابان مسیر سمت چپ را انتخاب کنید تا وارد زعفرانیه شوید. در ادامه وارد خیابان طاهری میشوید و کم کم درب مجموعه را مشاهده میکنید. اگر این مسیر برای شما مناسب نیست میتوانید از بزرگراه زینالدین و اتوبان صدر نیز خود را به کاخ برسانید. این مسیر برای ساکنان شرق تهران مناسبتر است.
اگر قصد دارید از غرب تهران خود را به کاخ برسانید نیز باید وارد حکیم شرق شوید و پس از ورود به اتوبان چمران مسیر را تا رسیدن به مقدس اردبیلی ادامه دهید. در ادامه باید خیابان ثارالله را در سمت چپ انتخاب کنید و وارد بلوار بهزادی شوید. این بلوار شما را به میدان آصف میرساند. و در ادامه وارد منطقه زعفرانیه میشوید و میتوانید در خیابان طاهری ورودی کاخ را مشاهده کنید.
رسیدن به کاخ سعدآباد با مترو
برای رسیدن به کاخ سعدآباد با مترو نیز باید خط یک متروی داخلی تهران را انتخاب کنید. خط 1 بر اساس نقشه مترو تهران شما را به میدان تجریش میرساند. از میدان تجریش خود را به ابتدای خیابان جعفری و میدان قدس برسانید، تاکسیهای دربند در این نقطه در انتظار شما هستند. در همین نقطه تاکسیهای آصف را نیز پیدا میکنید. حال با توجه به ورودی موردنظر، خط تاکسی مناسب را انتخاب کنید.
اگر میخواهید برای رسیدن به کاخ سعدآباد از اتوبوس استفاده کنید نیز میتوانید با استفاده از اتوبوسهای بی آر تی خود را خیابان ولیعصر ودر ادامه به کاخ برسانید.
ورودی زعفرانیه برای کسانی مناسب است که با وسیله شخصی راهی کاخ موزه میشوند چرا که فضای بیشتری برای پارک خودرو در دسترس شما خواهد بود. اما کسانی که با وسیله نقلیه عمومی تردد میکنند بهتر است با تاکسی خود را به میدان دربند برسانند، در این صورت پس از کمتر از 10 دقیقه پیادهروی به کاخ میرسید.
ساعت کاری کاخ موزه سعدآباد
ساعت کاری کاخ سعدآباد در 6 ماه اول و دوم سال تفاوت دارد. در 6 ماه اول سال دربهای مجموعه سعدآباد از ساعت 9 صبح تا 19 به روی بازدیدکنندگان باز هستند با آغاز فصل سرما و در 6 ماه دوم سال که هوا زودتر از دیگر فصول سال رو به تاریکی میگذارد، درب کاخ از 8 صبح تا 17 باز است. باجه فروش بلیط نیز در 6 ماه اول تا ساعت 17 و در 6 ماهه دوم تا ساعت 15.30 آماده خدمترسانی به بازدیدکنندگان است.
براساس قیمتهای مصوب برای سال 1402 بهای بلیط برای بازدیدکنندگان داخلی از 4 تا 5 هزار تومان برای کاخهای متفاوت تعیین شده است. گردشگران خارجی نیز برای ورود به بخشهای متفاوت کاخ باید بلیطهایی به ارزش 50 تا 100 هزار تومان را تهیه کنند.
کاخ موزه سعدآباد در مناسبتهایی مانند رحمت امام خمینی یعنی 14 خرداد، 21 رمضان یا شهادت امام علی (ع)، 25 شوال یا شهادت امام صادق (ع)، 28 صفر یا رحلت پیامبر (ص) و روزهای تاسوعا و عاشورا به روی عموم تعطیل است.
بیشتر بخوانیم: مرکز خرید اپال تهران کجاست؟
کاخ موزه سعدآباد در گذر زمان
ساخت کاخ سعدآباد در زمان قاجار آغاز شد و در ادامه با شروع سلطنت رضاخان توجه بیشتری به این کاخ شد. به دستور رضاخان اراضی اطراف به کاخ اضافه شدند و مساحت مجموعه افزایش پیدا کرد. پهلویها بیش از قاجار به این کاخ اهمیت داده و بخشهای زیادی از آن را بازسازی و مرمت کردند.
کاخ ملکه مادر اولین بنای ساخته شده در این مجموعه است و مساحت کاخ موزه سعدآباد در ابتدا 8000 مترمربع بوده است اما در ادامه رضاخان با ساخت بناهای بیشتر و اضافه کردن اراضی مساحت مجموعه را 300 هکتار افزایش داد. هر یک از کاخها به یکی از اعضای خانوداه سلطنتی تعلق دشت و آخرین کاخ ساخته شده در مجموعه، متعلق به کوچکترین دختر محمد رضا شاه بود.
معماری کاخ سعدآباد
معماری کاخ ایرانی-اروپایی است. مهندسان ایرانی و خارجی در کنار یکدیگر کاخهای مجموعه را طراحی و ساختهاند. از 300 هکتار مساحت امروزی، 190 هکتار به فضای سبز، محوطه کاخها و قناتهای تاریخی اختصاص دارد و 110 هکتار باقیمانده متعلق به کاخها و بناهای موجود در مجموعه است. در این مجموعه 18 کاخ بنا شده است.
کاخهای این مجموعه تزئیات دلکشی دارند، این تزئینات به دست هنرمندان ایرانی چون غلامرضا پهلوان، عبدالکریم شیخان، حسین کاشی، استاد لرزاده و رضا ملائکه کار شدهاند.
موزههای کاخ سعدآباد
دلیل نامگذاری این مجموعه به نام کاخموزه این است که هر یک از کاخهای موجود در مجموعه این روزها به مکانی برای نمایش آثار هنرمندان، عکسها و پرترههای خانوادگی خاندان پهلوی اختصاص داده شده است. به عنوان مثال در کاخ سبز تابلویی تمام قد از رضاخان را مشاهده میکنید. آلبوم خانوادگی خاندان سلطنتی نیز در ساختمان گارد شاهنشاهی نگهداری میشود که این روزها با نام موزه عکس شناخته میشود.
موزه برادران امیدوار در بخش شمال غربی مجموعه واقع شده است و محل نمایش دستاوردهای تاریخی برادران امیدوار است. آنها اولین جهانگران ایرانی بودند که در سال 1333 به دور دنیا سفر کردند.
موزه آب کاخ سعدآباد در گذشته دفتر کار محمدرضاشاه پهلوی بود و امروز محل نمایش ابزار و اسناد دانشمندان حوزه آب است.
معرفی کاخ های مجموعه سعدآباد
در محوطه سعدآباد 18 کاخ و موزه واقع شده است. در بخش قبلی با دو موزه مجموعه آشنا شدید اکنون با 16 کاخ موجود نیز آشنا میشوید. البته هر یک از کاخها نیز به خودی خود به موزه تبدیل شدهاند. بنابراین باید گفت که شمار بناهای موجود در این مجموعه 18 کاخ موزه است.
کاخ احمد شاهی
این کاخ محل اقامت احمد شاه قاجار بوده و از نخستین کاخهایی است که در این مجموعه بنا شده است. این کاخ تحت مرمت است و بازدید از آن امکانپذیر نیست.
بیشتر بخوانیم: چجوری برم بازار بزرگ تهران؟!
کاخ سبز
کاخ سبز که با نام شهوند نیز شناخته میشود خانه اولین شاه خاندان پهلوی، رضا شاه، بوده است. این کاخ در بخش شمال غربی مجموعه واقع شده است. اکنون این کاخ به کاخ موزه معروف شده است. در این کاخ سرویسهای نقره ایتالیایی، مبلمان مجلل، قالی مشهد، کوبلن دوزی قاجاری و بسیاری دیگر را مشاهده میکنید.
کاخ سبز به دست معمار ایرانی میرزا جعفر کاشی ملقب به معمار باشی ساخته شد. وی در ساخت این بنا از سنگهای سبز معدن خمسه در زنجان و معادن مرمر در خراسان استفاده کرده و زیبایی چشمنوازی را خلق کرده است. ساخت بنای کاخ سبز 7 سال به طول انجامید. تذهیبهای دیواری در کاخ سبز سعدآباد اثر استاد حسین بهزاد است.
کاخ سفید
کاخ سفید یکی از چشمگیرترین کاخهای مجموعه است که به همت مهندس خرسندی و مهندس بوریس روسی ساخته شده است. در مقابل این کاخ مجسمه بزرگی از پاهای رضاخان را مشاهده میکنید. البته این مجسمه از ابتدا اینجا قرار نداشته است. محل اصلی این مجسمه یکی از میدانهای شهر دزفول بود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، مجسمه به دست مردم به زیر کشیده و شکسته شد. در نهایت آنچه از مجسمه رضاخان باقی ماند، چکمههایش بود که اکنون در مقابل کاخ سفید قرار گرفته است.
کاخ سفید با موزه ملت یکی از بزرگترین کاخهای مجموعه است و ییلاق تابستانی محمدرضا شاه و همسرش فرح بوده است. در این کاخ آثار حسین بهزاد، فرشهای نفیس ایرانی، لوسترهای اروپایی و لوازمی که به ملکه پیشین فرانسه تعلق داشته است را مشاهده میکنید.
کاخ اختصاصی
این کاخ برای بازدید عموم در نظر گرفته نشده است و اکنون در اختیار رئیس جمهور قرار دارد. این کاخ در سمت غرب موزه هنرهای زیبا واقع شده است.
کاخ سیاه
کاخ سیاه در ضلغ جنوبی مجموعه واقع شده است و زمانی محل اقامت وزیر دربار بوده است. استفاده از سنگ مرمر سیاه روی نامگذاری این کاخ تاثیر داشته است. اکنون این موزه با نام موزه هنرهای زیبا شناخته میشود.
کاخ شمس
کاخ شمس به خواهر محمدرضا شاه یعنی شمس تعلق داشته است. در این کاخ لباسهای سلطنتی شمسی فرح به نمایش گذاشته شده است. این کاخ در بخش شمال غربی مجموعه بنا شده است و 2600 مترمربع مساحت دارد. در ساخت این کاخ نیز از معماری ایرانی- اروپایی و مخصوصا معماری آلمانی استفاده شده است.
کاخ اشرف
کاخ اشرف خواهر محمد رضا شاه و شمس پهلوی در شرق مجموعه واقع شده است و امروزه با نام موزه ظروف سلطنتی شناخته میشود. این کاخ 1800 مترمربع مساخت دارد. در ساخت این کاخ از سنگ مرمر استفاده شده است و بنا به دست مهندس فرمانفرمائیان و در سال 1350 ساخته شد.
کاخ ملکه مادر
امکان بازدید از این کاخ نیز برای عموم وجود ندارد و این بنا در اختیار نهاد ریاست جمهوری است. در گذشته این کاخل به تاج الملوک مادر رضاخان تعلق داشته است.
کاخ بهمن
این کاخر زمانی محل زندگی برادرزاده شاه و پسر هنرمند نامی غلامرضا پهلوی بوده است اما این روزها مدیریت مجموعه در این کاخ باشکوه اقامت دارد. این کاخ در نزدیکی دروازه شمالی کاخ (نزدیک به میدان دربند) واقع شده است.
کاخ رضا پهلوی یا کرباس
کاخ کرباس محل اقامت و استراحت رضا شاه بود، پس از وی رضا خان نوه او از این کاخ استفاده میکرد. نام دیگر این کاخ کاخ رضا پهلوی و کاخ ولیعهدی است. اکنون این کاخ موزه استاد بهزاد است.
کاخ ملکه توران امیر سلیمانی
ساخت این بنا به دوران قاجار باز میگردد و در زمان رضاخان بازسازی و مرمت شده است. همسر چهارم رضا شاه، ملکه عصمت در بخش بیرونی این کاخ سکونت داشته و همسر سوم شاه یعنی توران در بخش درونی سکونت داشت. این کاخ اکنون موزه چهرههای ماندگار است و در مقابل آن پیکره دانشمندان ایرانی را مشاهده میکنید.
کاخ فرحناز و علیرضا
فرحناز و علیرضا فرزندان محمد رضا شاه بودند، این کاخر به اقامت این دو تعلق داشته است. اکنون این بنا به عنوان موزه خط و کتابت شناخته میشود.
کاخ فرح پهلوی
این کاخ در بخش شمالی مجموعه واقع شده است و اکنون به عنوان نمایشگاه لباس و نقاشی به کار برده میشود.
کاخ لیلا پهلوی
لیلا دختر کوچک رضا پهلوی بود که در آخرین قصر ساخته شده در این مجموعه زندگی میکرده است. این کاخ به عنوان نمایشگاه هنرهای مینیاتوری استاد آبکار شناخته میشود.
کاخ شهرام
این کاخ محل اقامت همسر دوم محمد رضا شاه، تاج الملوک بود و اکنون به عنوان موزه نظامی استفاده میشود. در این کاخ ادوات جنگی و نظامی ایران را در طول تاریخ مشاهده میکنید.
کاخ ملکه عصمت دولتشاهی
آثار استاد فرشچیان در کاخ عصمت دولتشاهی همسر چهارم رضاشاه واقع شده است. برای مشاهده آثار استاد باید این کاخ را در بخش مرکزی مجموعه پیدا کنید.
بیشتر بخوانیم: برای تفریحات زمستونی برو پیست اسکی توچال
معرفی قنات های کاخ سعدآباد
تا کنون با قسمت های مختلف سعدآباد آشنا شدید و حتما قصد دارید که به این مجموعه فوق العاده سر بزنید. به شما پیشنهاد می کنیم که از سیستم آبیاری و قنات های موجود در سعدآباد نیز اطلاعاتی داشته باشید. سعدآباد دارای آب و نور کافی برای رشد گیاهان و درختان است و می توان پوشش گیاهی مناسبی را در سراسر محوطه کاخ مشاهده کرد. این پوشش گیاهی شامل درختان سر به فلک کشیده چنار و گونه های نادر گیاهی می شود.
در گذشته برای آبیاری درختان محوطه سعدآباد از رودخانه دربند استفاده می شد. با گذر زمان، افزایش وسعت باغ و حجم درختان فضای مجموعه سبب شد که از رشته قنات های مختلف برای آبیاری استفاده شود. به طور کلی کاخ موزه سعدآباد دارای 12 رشته قنات است که می توان در بازدید از موزه، ورودی آن ها را مشاهده کرد. برخی از این قنات ها هنوز سالم هستند و از آن ها برای آبیاری گیاهان استفاده می شود. به لطف این سازه ها محوطه سعدآباد به مکانی سرسبز و مناسب برای پیاده روی تبدیل شده است. در ادامه لیست قنات های موجود در محوطه این مجموعه را برای شما گردآوری کرده ایم:
- قنات کاخ سنگی
- قنات کاخ سفید
- قنات کاخ شمس
- قنات گلخانه
- قنات آب نما
- قناتی در خوابگاه
- قنات قوام الدوله
- قنات جوادیه
- دو قنات دفتر مخصوص
- قنات هراش آباد
- قنات جعفر آباد
قیمت بلیط کاخ موزه سعدآباد برای سال 1403 چقدر است؟
اگر بخواهید به این کاخ موزه محبوب سر بزنید، باید بلیط ورود به مجموعه را به شکل اینترنتی یا حضوری تهیه کنید. به طور کلی می توانید بلیط ورودی محوطه و هر کدام از کاخ ها را جداگانه خریداری کنید. حسن خرید اینترنتی این است که در روزهای شلوغ، نیازی نیست در صف بایستید و تنها با نشان دادن رسید، اجازه ورود خواهید داشت. دقت کنید که ممکن است قیمت بلیط ها در زمان تعطیلات مثل عید نوروز، با روزهای عادی متفاوت باشد.
در جدول زیر جدیدترین قیمت های بلیط کاخ موزه سعدآباد در سال 1403 را بررسی کرده ایم. البته اگر قصد دارید توریست های خارجی را به کاخ ببرید، باید قیمت بیشتری به ازای هر بلیط بپردازید.
بلیط | قیمت |
ورودی محوطه | 30000 ریال |
کاخ ملت | 300000 ریال |
کاخ سبز | 300000 ریال |
اتوموبیل های سلطنتی | 200000 ریال |
موزه استاد بهزاد | 200000 ریال |
پوشاک سلطنتی | 200000 ریال |
سلاح های دربار | 200000 ریال |
آشپزخانه سلطنتی | 150000 ریال |
ظروف سلطنتی | 200000 ریال |
خط و کتابت میرعماد | 1500000 ریال |
برادران امیدوار | 200000 ریال |
موزه نظامی | 20000 ریال |
موزه استاد فرشچیان | 20000 ریال |
موزه هنرهای زیبا | 20000 ریال |
کلام آخر
برای تماشای آثار تاریخی برجای مانده و بناهای باشکوهی که در این مجموعه وجود دارند بهتر است با در نظر گرفتن ساعت کاری کاخ سعدآباد مسیر درستی را انتخاب کنید. برای رسیدن به کاخ سعدآباد با مترو باید در خط یک و در ایستگاه تجریش از مترو خارج شوید.
مجموعه کاخ موزه سعدآباد که از یک محوطه بسیار زیبا و مجموعه کاخ ها و موزه های دیدنی تشکیل شده است، یکی از جاذبه های گردشگری تهران محسوب می شود. اگر ساکن تهران هستید یا قصد سفر به این شهر بزرگ را دارید، باید سعدآباد را در لیست تهران گردی خود قرار دهید. دسترسی به این مجموعه از طریق وسایل حمل و نقل عمومی مثل تاکسی یا مترو و همچنین با خودروی شخصی امکان پذیر است. در این مقاله نکات مفیدی را در مورد این مجموعه تاریخی فرهنگی بی نظیر ذکر کردیم که می توانید با استفاده از این مطالب بازدید خود را به یک تجربه به یاد ماندنی تبدیل کنید.