شهر مشهد

شله مشهدی چیست؟ + طرز تهیه شله مشهدی

اگر تابحال به مشهد سفر کرده باشید یا با غذاهای مشهدی آشنا باشید، حتما نام شله مشهدی به گوشتان خورده است. شله مشهدی با قدمت 200 ساله از آن مدل غذاهایی است که مشهدی ها برایش سر و دست می شکنند و اگر هر کس یک بار طعم آن را امتحان کند، بدون شک طعم لذیذش برای همیشه در ذهنش می ماند. در ادامه به معرفی این غذا و طرز تهیه این غذای سنتی مشهد و لذیذ آشنا خواهیم شد.

[toggle title=”فهرست مطالب: ” state=”open”]

  1. خواص شله مشهدی
  2. چرا شله مشهدی محبوب است؟
  3. طرز تهیه شله مشهدی
  4. چمبه زنی شله چیست؟

[/toggle]

خواص شله مشهدی

 شله مشهدی از خانواده آش ها است و همانند دیگر آش ها دارای خواص بسیار زیادی است که می تواند به بهبود سلامت عمومی بدن کمک کند. در ادامه به معرفی خواص شله مشهدی می پردازیم.

  • تقویت کننده و انرژی زا: این غذا به عنوان منبع انرژی عمل کرده و به بدن کمک می کند تا انرژی لازم برای فعالیت های روزانه را تأمین کند.
  • سم زدایی بدن: مواد معدنی و ویتامین های موجود در این غذا به دفع سموم و ضایعات بدن کمک می کنند و سلامت عمومی را تقویت می کنند.
  • کاهش کلسترول و سلامت قلب: مصرف منظم این غذا می تواند به کاهش سطح کلسترول بد در خون و حفظ سلامت قلب کمک کند.
  • ضد نفخ: مواد معدنی و فیبر موجود در این غذا به کاهش علائم نفخ و رفع مشکلات معده کمک می کنند.
  • استحکام استخوان و مفاصل: مواد معدنی حاضر در این غذا، به تقویت استخوان ها و حفظ سلامت مفاصل کمک می کنند.
  • تنظیم فشار و قند خون: این غذا می تواند به تنظیم فشار خون و سطح قند خون کمک کند و سلامت عروق و قلب را تحت تأثیر قرار دهد.
  • رفع کم خونی: شله مشهدی می تواند بهبود وضعیت کم خونی و افزایش سطح هموگلوبین در خون را تسهیل کند.
  • بهبود عملکرد و تنظیم دستگاه گوارش: مواد معدنی، فیبر و ویتامین های موجود در این غذا به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک می کنند و مشکلات گوارشی را کاهش می دهند.
  • سرشار از فیبر و املاح معدنی و گروه ویتامین های B: این غذا دارای مقادیر زیادی فیبر مفید، مواد معدنی مهم و ویتامین های گروه B است که برای حفظ سلامت بدن بسیار ضروری هستند.

چرا شله مشهدی محبوب است؟

شله مشهدی نه تنها برای مشهدی ها بلکه برای بسیاری از مردم شهرهای دیگر محبوب است. شله به دلیل داشتن گوشت فراوان، حبوبات مختلف و ادویه های فراوان طعم بسیار لذیذی دارد. این غذا سرشار از پروتئین بوده و یک غذای کاملا سیر کننده است. مشهدی ها عادت دارند این غذا را با خورشت قیمه سرو می کنند. ترکیب خورشت قیمه با چیزی شبیه هلیم طعم بسیار خوبی را ایجاد می کند و بسیار هوادار دارد.

بیشتر بخوانیم: هزینه سفر به مشهد چقدر است؟

طرز تهیه شله مشهدی

مواد لازم برای 10 نفر:

  • لوبیا سفید: 1 لیوان
  • لوبیا چیتی: 1 لیوان
  • نخود: 1 لیوان
  • عدس: 1 لیوان
  • ماش: 1 لیوان
  • برنج نیم دانه: 1 لیوان
  • بلغور گندم: 3 لیوان
  • گوشت گوساله یا گوسفندی: 1 الی 1.5 کیلوگرم
  • پیاز: 5 عدد متوسط
  • پودر جوز هندی و پودر دارچین: نصف قاشق مربا خوری
  • زردچوبه، فلفل سیاه و نمک: به مقدار لازم
  • روغن مایع و پودر زنجبیل: به مقدار لازم
  • خورش قیمه: برای تزیین

مرحله اول؛ آماده سازی دیگ: برای پخت شله مشهدی، ابتدا باید یک دیگ بزرگ را آماده کنید تا مواد از همان ابتدا درون آن ریخته شود. دیگ باید متناسب با تعداد نفرات باشد که در این مقاله ده نفر در نظر گرفته شده است.

مرحله دوم؛ اضافه کردن حبوبات: در این مرحله باید همه حبوبات یعنی لوبیا سفید، عدس، نخود و لوبیا چیتی را درون یک ظرف بزرگ بریزیم و آب را تا اندازه ای که روی حبوبات را پوشش دهد، به ظرف اضافه می کنیم.

مرحله سوم؛ خیس خوردن مواد: حبوبات درون ظرف باید به مدت 24 ساعت در آب باقی بمانند تا به طور کامل خیس بخورند. این کار برای رفع نفخ حبوبات انجام می شود. در طول مدت زمان 24 ساعت باید دو بار آب حبوبات را عوض کنیم.

مرحله چهارم؛ آماده سازی گوشت؛ برای پخت شله می توان از گوشت گوسفندی یا گوساله استفاده کرد. گوشت را درون دیگ قرار می دهیم. سپس پیازها را به چند قسمت تقسیم کرده و در کنار گوشت ها قرار می دهیم. برای اینکه گوشت ها زودتر بپزد، ترجیحا آن ها را تکه تکه کنید. سپس باید آب را به میزانی که روی گوشت را بپوشاند، به داخل دیگ اضافه کنید.

مرحله پنجم؛ پختن گوشت: سپس زیر دیگ را با حرارت ملایم روشن کرده و به مدت 3 ساعت صبر می کنید تا گوشت به طور کامل پخته شود. برای خوش طعم تر شدن شله می توانید مقداری دنبه به گوشت های در حال پخت اضافه کنید. همچنین استفاده از گوشت دنده یا گردن گوسفندی باعث لذیذتر شدن شله می شود.

بیشتر بخوانیم: معرفی منطقه گردشگری چالیدره مشهد

مرحله ششم: خیساندن بلغور گندم و برنج: حین پختن گوشت، بلغور گندم و برنج را درون یک ظرف جداگانه ریخته و تا جایی که سطح آن ها را بپوشاند آب اضافه می کنیم. این حبوبات نیز باید به مدت 3 ساعت خیس بخورند.

مرحله هفتم؛ خارج کردن گوشت: پس از اینکه گوشت به طور کامل پخته شد، آن را از قابلمه خارج کرده و اجازه می دهیم به طور کامل سرد شود. سپس با استفاده چنگال گوشت را ریش ریش می کنیم یا با کمک غذا ساز و یا گوشتکوب برقی له کنید. حتما دقت داشته باشید که استخوان های ریز را از گوشت ها جدا نمایید.

مرحله هشتم؛ آبکش کردن حبوبات: پس از خیس خوردن حبوبات، نوبت به آبکش کردن آن ها می رسد. آب موجود در ظرف را کامل خالی کرده و سپس حبوبات را درون یک قابلمه نسبتا بزرگ می ریزیم. سپس به حبوبات آب اضافه کرده و اجازه می دهیم با حرارت متوسط به طور کامل بپزد.

مرحله نهم؛ له کردن حبوبات پخته شده و اضافه کردن گوشت: پس از اینکه حبوبات به طور کامل پخته شد، آن ها را آبکش کرده و با استفاده از گوشت کوب آن ها را له می کنیم. سپس گوشت را به مخلوط حبوبات اضافه می کنیم.

مرحله دهم؛ آبکش کردن بلغور و برنج: سپس برنج و بلغور خیس خورده را آبکش می کنیم و پس از خارج کردن آب اضافه، آن ها را به گوشت و حبوبات اضافه می کنیم.

مرحله یازدهم؛ پختن حبوبات: به مخلوط حبوبات کمی آب اضافه می کنیم و سپس آن ها را بر روی حرارت ملایم قرار می دهیم. باید به طور مداوم شله را هم بزنیم تا مواد ته نگیرد.

مرحله نهایی: شله باید حدود حدود یک ساعت روی حرارت باشد و پس از اضافه کردن ادویه هایی مانند دارچین، فلفل، نمک و سایر ادویه ها باید یک ساعت دیگر نیز بر روی شعله باشد و به طور مداوم هم بخورد. ادویه جات به غذای شله مشهدی نه تنها طعم و مزه مخصوصی می بخشند، بلکه به موجب نفخ و سبکی غذا نیز کمک می کنند. در نهایت شله آماده است. شما می توانید مقداری قیمه بر روی شله ریخته و آن را با اعضای خانواده خود نوش جان کنید.

چمبه زنی شله چیست؟

همان طور که گفتیم شله بیشتر در مراسم های مذهبی بخصوص ایام محرم و صفر طبخ می شود. در آشپزخانه ها دیگ های بزرگ بر روی شعله قرار دارند و افرادی برای چمبه زدن دور دیگ جمع می شوند. چمبه زدن همان هم زدن شله با کف گیر یا چوب های بزرگ است که از ته گرفتن دیگ جلوگیری می کند. این عمل یک کار مداوم و طولانی بوده و نیاز به انرژی بالایی دارد. در پخت شله مشهدی به این نکته توجه داشته باشید که راز کشدار بودن این غذا، هم زدن است. هرچه شله مشهدی را بیشتر هم بزنید، بهتر جا می افتد و کشدارتر می شود.

تجربه طعم خوش شله در سفر به مشهد

اگر می خواهید طعم خوش شله مشهدی را بچشید، حتما به مشهد سفر کنید. شما می توانید با خرید بلیط قطار به این شهر سفر کنید و علاوه بر زیارت حرم مطهر امام رضا (ع) از طعم این غذای لذیذ نیز لذت ببرید.

Related Articles

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *