معرفی آثار باستانی مصر
مصر برای قرن ها میزبان تمدنی عظیم و منحصربه فرد از دوران باستان بوده است. آثار باستانی مصر همیشه برای گردشگران، رازآلود، خیره کننده و اسرارآمیز جلوه می کند. تمدن و پادشاهی فراعنه مصر بیشتر از 5 هزار سال پیش آغاز شد و نشانه ها و آثار تاریخی و باستانی آن تا به امروز چشم ها را به خود خیره کرده است. گردشگران بین المللی زیادی هر ساله برای بازدید از زیبایی های تمدن باستانی در این کشور، به این منطقه سفر می کنند. اگر دوست دارید با آثار تاریخی اعجاب انگیز مصر آشنا شوید، این مقاله مخصوص شما است.
معرفی 10 تا از مهم ترین آثار باستانی مصر
- هرم های جیزه (Pyramids of Giza)
- مجسمه ابوالهول
- دره پادشاهان
- هرم جوزر (Pyramid of Djoser)
- مجسمه های غول آسای ممنون (Colossi of Memnon)
- معبد لوکسور یا اقصر (Luxor Temple)
- معبد ابوسمبل (Abu Simbel temples)
- قبرستان توت
- کانال های آب جیزا
- اتاق های مخفی هرم جیزا
در طول قرن ها پادشاهی فراعنه در این کشور، آثار و بناهای تاریخی پرتعدادی ساخته شده که هنوز هم عظمت و پیشرفت این تمدن باستانی را به رخ می کشند. در ادامه با فهرستی از مهم ترین آثار تاریخی مصر آشنا می شویم که هیچ گردشگری نباید از دست بدهد:
هرم های جیزه (Pyramids of Giza)
یکی از شناخته شده ترین و شگفت انگیزترین آثار باستانی مصر، هرم های جیزه هستند. این هرم ها در واقع مقبره های فراعنه مصر هستند که در طول سه نسل ساخته شده اند. این گورستان در جنوب غربی قاهره پایتخت این کشور واقع شده و تنها مورد از عجایب هفتگانه باستانی جهان است که هنوز سالم باقی مانده است.
هرم خوفو بزرگ ترین هرم از این مجموعه است که دستور ساخت آن توسط پادشاهی به همین نام داده شده است. ساخت این بنا در حدود 2560 سال پیش از میلاد انجام شده و بیشتر از 20 سال طول کشیده تا تکمیل شود. این هرم سنگی باشکوه، بیشتر از 139 متر ارتفاع داشته و بیش از دو میلیون بلوک سنگی در ساخت آن به کار رفته است. در ساخت این هرم بلند مرتبه، در حدود صد هزار کارگر یا برده شرکت داشته اند و امروزه تنها هرمی است که کمتر از بقیه هرم ها آسیب دیده است.
بیشتر بخوانیم: راهنمای سفر با کشتی کروز دور دنیا
مجسمه ابوالهول
یکی از خاص ترین آثار باستانی مصر، مجسمه ابوالهول است. این مجسمه شگفت انگیز در کرانه غربی رود نیل و در نزدیکی قاهره امروزی واقع شده است. این مجسمه خاص، تنها اثر باستانی و مجسمه تاریخی یکپارچه سالم در جهان است. این مجسمه از سنگ آهک تراشیده شده و سری انسان گونه و بدنی مانند شیر دارد. این مجسمه به عنوان نگهبانی برای آرامگاه های پادشاهان باستانی مصر در این مکان قرار گرفته است. صورت این مجسمه مربوط به فرعون خفرع، یکی از پادشاهان قدرتمند تمدن مصر باستان است. طول این مجسمه تاریخی، در حدود 240 متر و ارتفاع آن 20 متر است. تاریخ شناسان و کارشناسان مصر باستان معتقدند که تراشیدن این مجسمه با امکانات و ابزار دوران باستان، بسیار سخت و پیچیده بوده است.
دره پادشاهان
مبدا بسیاری از آثار تاریخی تمدن مصر که امروزه به دست تاریخ شناسان، به دنیا معرفی شده، مقبره های پادشاهان مصری بوده است. دره پادشاهان که شامل چندین مقبره مجلل از پادشاهان و اشراف زادگان مصری است، یکی از مهم ترین مکان ها برای شناسایی آثار این تمدن است. این گورستان سلطنتی که امروزه در نزدیکی منطقه اقصر واقع شده، گورستان پادشاهان مصری بین 1000 تا 1500 سال پیش از میلاد است. در این گورستان باستانی بیشتر از 63 مقبره کشف شده که مقبره توت عنخ آمون مهم ترین و مجلل ترین در بین همه آن ها است.
این مقبره ها با کنده کاری درون سنگ ها ساخته شده و دیواره تالارها با نقاشی ها و متن های مذهبی تزئین شده است. در این مقبره ها اجساد مومیایی شده پادشاهان مصری به همراه ابزار و امکاناتی برای دنیای پس از مرگ این افراد، به چشم می خورد. در نزدیکی این مقبره ها، دره دیگری به نام دره ملکه ها وجود دارد که مقبره بیشتر از 100 ملکه مصری را در خود جای داده است.
هرم جوزر (Pyramid of Djoser)
این هرم یکی از اولین هرم های ساخته شده به دست مصری ها است و به صورت پلکانی طراحی شده است. این هرم خاص در گورستان سقاره واقع شده و ساختار آن با دیگر هرم های مصری تفاوت دارد. این هرم قدمتی بسیار بیشتر از سایر آثار باستانی مصری دارد و 2620 سال پیش از میلاد ساخته شده است. این هرم برای تدفین فرعون جوزر ساخته شده و تقریبا 62 متر ارتفاع دارد.
مجسمه های غول آسای ممنون (Colossi of Memnon)
این دو مجسمه غول آسا در نزدیکی شهر اقصر و در ساحل غربی رود نیل واقع شده اند. این دو مجسمه هر دو متعلق به آمنهوتپ سوم، یکی از پادشاهان باستانی مصر هستند که در حالت نشسته، کنده کاری شده است. مجسمه های ممنون نزدیک به 18 متر ارتفاع داشته و از یکدیگر 15 متر فاصله دارند.
معبد لوکسور یا اقصر (Luxor Temple)
این معبد در نزدیکی شهر اقصر در مصر و در کرانه های شرقی رود نیل واقع شده است. معبد لوکسور یکی از شگفت انگیزترین آثار باستانی مصر است که مانند یک موزه روباز، گردشران زیادی را از سراسر دنیا به خود جذب می کند. این معبد یکی از بزرگ ترین و کهن ترین معابد دوران باستان است که تا حد زیادی سالم مانده و یا در دوره های گوناگون بازسازی شده است. معبد لوکسور در زمان پادشاهانی مانند رامسس دوم، حکمتپ، آمنوفیس سوم و توت عنخ آمون ساخته شده و توسعه پیدا کرده است. این معبد دو بخش اصلی دارد. بخش اول که معبد کارنک نامیده می شود به خدای آمون (Amun) تعلق داشته است. بخش دوم از این معبد باشکوه نیز که معبد فیله نامیده می شود، به خدای خورشید و یا (Ra) تعلق داشته است. این معبد البته دارای بخش های دیگر و تالارهای جداگانه ای است که به خدایان دیگر تعلق داشته است.
گردشگران با بازدید از این معبد می توانند مجسمه های سنگی، پله های تراش خورده از سنگ و دیوار نقش برجسته با تزئینات زیبا را مشاهده کنند. به علاوه در داخل این مجموعه نیز موزه ای از اشیای باستانی تمدن مصر وجود دارد که جذابیت های فراوانی دارد.
معبد ابوسمبل (Abu Simbel temples)
این معبد یکی از معابد قدیمی و شگفت انگیز مصر است. معبد ابوسمبل به دستور رامسس دوم یکی از بزرگ ترین و معروف ترین پادشاهان مصر باستان و در حدود 1200 سال پیش از میلاد مسیح ساخته شده است. یکی از عجیب ترین نکات در مورد این معبد این است که دولت مصر آن را از مکان اصلی به مکانی دیگر منتقل کرده است.
هنگام ساخت یک سد در این منطقه، مشخص شد که این معبد تاریخی با آبگیری این سد، به زیر آب خواهد رفت. به همین دلیل کارشناسان به این نتیجه رسیدند که بهتر است آن را به جای دیگری منتقل کنند. کار برش و انتقال سنگ های این معبد زیر نظر باستان شناسان مصری و آلمانی با موفقیت به پایان رسید و معبد بدون آسیب به جای جدید خود منتقل شد.
برای ساخت این معبد هیچ گونه مصالح ساختمانی به کار نرفته و تمامی مجسمه ها با استفاده از سنگ های تراش خورده بنا شده است. ارتفاع مجسمه های سر در این معبد در حدود 20 متر است اما ارتفاع بنای اصلی از این هم بیشتر است و تا 30 متر ارتفاع دارد. این معبد بیشتر از دو هزار سال در زیر شن و خاک مدفون بود تا این که باستان شناسی ایتالیایی به نام جووانی باتیستا بلتسونی در قرن 18 میلادی آن را کشف کرد. این معبد به افتخار راهنمای عربی که این باستان شناس را برای کشف این معبد راهنمایی کرد، ابوسمبل نامیده شده است.
بیشتر بخوانیم: چگونه ارز مسافرتی دریافت کنیم؟!
جدیدترین آثار تاریخی کشف شده در مصر باستان
این کشور با وجود کشف آثار تاریخی فراوان، هنوز هم آثار کشف نشده زیادی را در دل خود مدفون دارد. در ادامه برخی از آثار باستانی مصر که به تازگی کشف شده اند، بررسی می کنیم:
قبرستان توت
این قبرستان در سال 2018 و در بیرون شهر مینیا در دره نیل کشف شد. این قبرستان مربوط به خانواده های مذهبی و کاهنان باستانی در این کشور بوده است. در این گورستان بزرگ، علاوه بر مومیایی ها، مجسمه های فراوان و مومیایی پرندگان و دیگر حیوانات هم کشف شده که به همراه اجساد به خاک سپرده می شده است.
کانال های آب جیزا
هرم های جیزا از مهم ترین و قدیمی ترین آثار تاریخی مصر به شما می روند که اندازه هایی باور نکردنی دارند. همیشه برای محققان سوال بود که این سنگ ها با این اندازه، آن هم با امکانات و تجهیزات 4000 سال قبل چگونه به این مکان آورده می شدند؟ به تازگی مدارکی بر روی پاپروس های باستانی کشف شده که نشان می دهد در آن زمان کانال های آبی برای جابه جایی این سنگ ها در این مکان احداث شده بود و این سنگ ها با استفاده از قایق هایی بر روی این کانال، به این مکان آورده شده است.
اتاق های مخفی هرم جیزا
به تازگی دانشمندان با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته توانسته اند اتاق های مخفی را در دورن هرم جیزا کشف کنند. این اتاق مخفی احتمالا برای در امان ماندن اشیا یا مقبره هایی خاص، به شکل مخفی طراحی شده است.
عجایب و آثار باستانی مصر
آثار باستانی مصر، یکی از مهم ترین آثار مربوط به تمدن های باستانی جهان هستند که جذابیت زیادی برای گردشگران دارند. این آثار آن قدر شگفت انگیز هستند که هنوز هم می توانند دانشمندان و باستان شناسان را با کشف های جدید، غافلگیر کنند. این تمدن های باستانی هنوز هم با وجود کشفیات و تحقیقات زیاد برای ما راز و رمزهای زیادی را مخفی کرده اند. با پیشرفت علم و استفاده از روش های نوین اکتشاف، هر روزه بخش بیشتری از این تمدن باستانی کهن، کشف می شود.