معرفی بازار بزرگ تهران
چطور برم بازار بزرگ تهران؟
بازار بزرگ تهران یکی از مهمترین بازارهای کشور به شمار میرود که قلب اقتصاد ایران محسوب میشود. بسیاری از فعالیتهای اقتصادی در این مکان انجام میشود. این بازار که در بافت قدیم تهران قرار دارد، از آثار دوران قاجاریه است که نه تنها گردشگران داخلی، بلکه گردشگران خارجی را نیز به خود جذب میکند. علاوه بر این، به دلیل تنوع اجناس و قیمت ارزانتر، مقصدی عالی برای خریداران به حساب میآید.
بازار تهران همه نوع اقلام را در خود جای داده است. از سرا و تیمچه گرفته تا پاساژهای شیک چند طبقه، از رستورانهای سنتی گرفته تا فست فودها، کاروانسراها، مسیرهای پیادهروی، کالسکه، راستههای بازار تهران و … هر سلیقهای را راضی میکند و به همین دلیل هم از اقشار متوسط و ضعیف جامعه و هم افراد ثروتمند از این بازار دیدن میکنند. به عبارتی این بازار بزرگ یکی از جاذبههای تهران محسوب میشود.
خرید بلیط هواپیما | خرید بلیط قطار | خرید بلیط اتوبوس |
آشنایی با بازار بزرگ تهران
بازار تهران یکی از مراکز اصلی اقتصادی و تاریخی پایتخت و یکی از جذابترین مراکز خرید تهران است که در سال 1356 در فهرست آثار ملی ایران و جاذبه های گردشگری تهران قرار گرفت. این بازار با مساحتی در حدود 105 هکتار به فروش انواع کالاها اختصاص دارد و مجموعهای از خرده فروشان، عمده فروشان، کارگاههای تولیدی، انبارها و … را در بر میگیرد. کارگاههای تولیدی زیادی در تهران نمایندگی دارند و از این رو این مکان مرکز اصلی توزیع کالا در داخل کشور محسوب میشود.
بازار تهران اگرچه مهمترین مکان خرید و فروش کالا در ایران به شمار میرود، اما ساختمانها و رستورانهای قدیمی بسیاری را در خود جای داده است که ارزش دیدن را دارند. همچنین برگزاری ویژه برنامه بازارچه بهانه دیگری برای بازدید علاقهمندان از این بازار است.
بازار بزرگ تهران کجاست؟
بازار بزرگ تهران در منطقه 12 مرکز استان تهران واقع شده است و از جنوب به خیابان مولوی، از شرق به خیابان مصطفی خمینی (سیروس)، از شمال به خیابان پانزده خرداد و از غرب به خیابان خیام امتداد دارد. در تقاطع این خیابانها چهارراه مولوی، میدان محمدیه و چهارراه سیروس قرار دارند.
بیشتر بخوانیم: کوچک ترین قهوه خانه دنیا در بازار تهران
بازار تهران تا چه ساعتی باز است؟
بازار تهران از شنبه تا چهارشنبه از ساعت 08:00 صبح تا 17:00 باز است. اما قسمتهای بیرونی بازار تا ساعت 20 باز هستند. پنجشنبهها مغازههای داخل بازار تا ساعت 14 و مغازههای خارج از بازار تا ساعت 17 باز هستند. بهترین زمان برای بازدید از بازار صبح زود است، زیرا در این زمان جمعیت کمتری از مردم در بازار هستند. بازار تهران در روزهای جمعه و تعطیلات رسمی تعطیل است و تنها چند پاساژ انتهای خیابان اصلی بازار باز هستند.
چطور میتوان به بازار بزرگ تهران رفت؟
دسترسی به بازار تهران از روشهای زیر امکانپذیر است:
خط مترو بازار تهران
بهترین وسیله برای دسترسی به بازار تهران مترو است. زیرا بازار در محدوده برنامه ترافیکی قرار گرفته است و حتی در روزهای تعطیل نیز ترافیک زیادی در این منطقه وجود دارد.
ایستگاه مترو پانزده خرداد بهترین گزینه است، زیرا فاصله چندانی با بازار ندارد و با کمی پیادهروی میتوانید به آن برسید.
با این حال، برای رسیدن به بازار بزرگ تهران، گزینههای دیگری نیز دارید، به عنوان مثال با استفاده از ماشین شخصی، اتوبوس و تاکسی میتوانید به بازار تهران بروید.
دسترسی به بازار بزرگ تهران با تاکسی
در هر کجای تهران که هستید وقتی به آزادی یا صادقیه رسیدید میتوانید تاکسی بگیرید و به راحتی به بازار بزرگ تهران برسید. برای برگشت نیز میتوانید از تاکسیهای مسیر آزادی و صادقیه استفاده کنید. تاکسیهای زیادی از نقاط مختلف شهر مانند میدان آزادی، فاطمی، انقلاب و غیره به سمت گلوبندک یا بازار تهران وجود دارند که شما را سریعتر به منطقه بازار میرسانند.
بیشتر بخوانیم: معرفی ارزان ترین هتل های تهران
دسترسی به بازار بزرگ تهران با اتوبوس و BRT
اگر استفاده از BRT برای شما راحتتر است، میتوانید از خط راه آهن تجریش برای رسیدن به بازار بزرگ استفاده کنید. باید در ایستگاه منیریه یا امام خمینی از اتوبوس پیاده شوید و کمی پیادهروی کنید یا با تاکسی یا اتوبوس به خیابان 15 خرداد برسید.
اگر از ترمینال آزادی خاوران از BRT استفاده میکنید، باید در ایستگاه چهارراه مولوی پیاده شوید و از این طریق به بازار برسید.
دسترسی به بازار بزرگ تهران با خودروی شخصی
اگر از خودروی شخصی استفاده میکنید، میتوانید از طریق خیابانهای خیام، مولوی، پانزده خرداد و مصطفی خمینی به بازار دسترسی داشته باشید. برای تردد با خودرو شخصی به بازار باید طبق طرح ترافیک مجوز ورود داشته باشید و به دلیل کمبود جای پارک چارهای جز جستجوی جای پارک در خیابانهای فرعی ندارید.
تاریخچه بازار بزرگ تهران
بازار امروز تهران بازمانده از دوران قاجار است. با این حال، در مورد زمان و نحوه ساخت آن اختلاف نظر وجود دارد. برخی بر این باورند که ناصرالدین شاه بانی بازار تهران است و برخی دیگر ساخت این بازار را کار شاه طهماسب صفوی میدانند. سر توماس هربرت جهانگردی انگلیسی بود که در سفرنامه خود از بازاری صحبت میکند که در زمان صفویه (1108 هجری قمری) وجود داشته و به نظر میرسد که در آن زمان بازار تاسیس شده بوده و سپس در زمان ناصرالدین شاه با سقف پوشیده شده است. جالب است بدانید که بازار الحرامین در دوره محمدشاه و بازار پینه دوز و کاخ امیر در دوره ناصرالدین شاه ساخته شدهاند.
بازار تهران علاوه بر اهمیت اقتصادی، نقش مهمی در تحولات فرهنگی، سیاسی و اجتماعی دوران قاجار و پهلوی داشت. حضور پررنگ بازاریان را میتوان در دوره مشروطه دید که با حکومت مخالفت کرده، به مردم پیوستند و در مسجد امام تحصن کردند. در حوادث منتهی به انقلاب اسلامی، کسبه بازار به مردم پیوستند و در آن پیروزی نقش داشتند.
با گذشت زمان و با تغییر نیازهای جامعه، بخشهایی از بازار مانند بازار تنباکو اهمیت خود را از دست داد و بخشهایی مانند بازار طلا و حلبی کوچکتر شد. همچنین سه کاروانسرای تاریخی از جمله کاروانسرای گلشن شکن وجود داشت که به مغازه تبدیل شدهاند.
کارکردهای بازار تهران
چهار کارکرد اصلی بازار تهران به شرح زیر هستند:
- کارکرد اقتصادی: از آنجایی که خرید و فروش بخش اساسی بازار است، این جنبه را میتوان مهمترین کارکرد بازار دانست.
- کارکرد اجتماعی – فرهنگی: فضای ساختاری و معماری بازار فرهنگ غنی آن را نشان میدهد. علاوه بر این، بخشهای مختلف بازار ارتباط بین طبقات مختلف مردم و افرادی که در بازار کار میکنند ایجاد خواهد کرد.
- کارکرد دینی: مساجد و مدارس از مهمترین مکانهای بازار به شمار میروند که نشاندهنده پیوند عمیق بازار و نهادهای مذهبی هستند. برنامههای مذهبی نیز بخش مهمی از مناسبتهای بازار تهران هستند که در روزهای مختلف به ویژه در ماه محرم برگزار میشوند.
- کارکرد سیاسی: بازار تهران در طول تاریخ معاصر نیروی فعالی برای مخالفت یا همسویی با قدرتهای سیاسی حاکم بوده است.
بیشتر بخوانیم: زیباترین کلیساهای تهران
رستوران های بازار بزرگ تهران
اگر قصد خرید یا بازدید از بازار بزرگ تهران را دارید، باید زمان زیادی را برای آن در نظر بگیرید. بنابراین، باید خستگی را از بین ببرید و غذا بخورید. رستورانهای زیادی در بازار تهران وجود دارند. این رستورانها از دیرباز به مشتریان و تاجران بازار غذاهای متنوع ایرانی عرضه میکنند. در ادامه به بررسی تعداد محدودی از معروفترین رستورانهای بازار میپردازیم که غذاهای باکیفیتی ارائه میدهند.
رستوران مسلم
رستوران مسلم نبش سبزه میدان، کوچه حاج رحیم خان و در محوطه اصلی بازار واقع شده است. این رستوران حدود دو دهه قدمت دارد و همین زمان برای معروف شدن آن کافی است. مسلم یکی از رستورانهای معروف بازار است.
هنگام ناهار و حوالی ظهر صف طولانی که جلوی این رستوران تشکیل میشود که نشان از ارائه غذاهای باکیفیت در این رستوران دارد. رستوران مسلم که به چلوکباب و ته چینهایش معروف است، طرفداران خود را دارد. این رستوران از ساعت 11:00 صبح تا 18:00 باز است.
رستوران شرفالاسلامی
این رستوران قدیمی با فضایی فراموش نشدنی و سنتی در سال 1317 شروع به کار کرد. رستوران شرفالاسلامی پشت مسجد امام و در کاخ اردیبهشت قرار دارد. اگر قصد دارید میهمان این رستوران باشید، سفارش ته چین، شیشلیک، باقالی پلو با ماهیچه یا زرشک پلو را به شما توصیه میکنیم. غذاهای با کیفیت این رستوران طرفداران زیادی دارد و از ساعت 11:30 صبح تا 16:00 از شما پذیرایی میکند.
رستوران نایب
اگر به دنبال یکی از قدیمیترین رستورانهای بازار هستید، رستوران نایب را با بیش از 130 سال قدمت به شما معرفی میکنیم. شعبه اصلی این رستوران در بازار صحافه واقع شده است. چلوکباب نایب در بین مردم و مشاغل بسیار محبوب است. شعبههای دیگر رستوران نایب سالها بعد در سایر نقاط تهران تأسیس شد.
بیشتر بخوانیم: راهنمای بازدید و تفریحات برج میلاد
دیدنی های اطراف بازار بزرگ تهران
علاوه بر مراکز خرید، دیدنیهای زیادی در اطراف بازار وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
پارک شهر
نزدیک بازار تهران میتوانید قدیمیترین پارک تهران یعنی پارک شهر را ببینید. این پارک حدود 25 هکتار و با 8 ورودی یکی از زیباییهای اطراف بازار است.
کاخ گلستان
کاخ گلستان با قدمت تقریبی 400 سال یکی از دیدنیهای اطراف بازار است. اگر قصد بازدید از بازار بزرگ تهران را دارید به شما توصیه میکنیم از کاخ گلستان نیز دیدن کنید.
موزه مقدم
موزه مقدم در نزدیکی میدان حسن آباد قرار دارد که یکی از مسیرهای بازار است. این موزه که یکی از مکانهای تاریخی تهران محسوب میشود، به دلیل معماری زیبا و اشیای خاص، یکی از دیدنیهای اطراف بازار است. این موزه یکی از مکانهای مجلل دوره قاجار و متعلق به یکی از درباریان آن زمان به نام محمدتقی خان تقبرالملک بوده است.
بازار چارسوق
چهار سوق بزرگ و چهار سوق کوچک بازارهای تهران را به هم متصل میکنند. بازار بزرگ که در دوره زندیه و قاجار ساخته شده است، یکی از قدیمی ترین بناهای تهران محسوب میشود. چهارسوق به عنوان بخشی از بازار، نفیسترین گچبری و ارزش معماری را دارد. چهارسوق در سال 1356 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
سخن پایانی
بازار بزرگ تهران در منطقه 12 واقع شده و محدود به خیابانهای مولوی، مصطفی خمینی، پانزده خرداد و خیام است. بازار تهران از شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8:30 صبح تا 17:00 باز است. اما قسمتهای بیرونی بازار تا ساعت 20 نیز باز هستند. پنجشنبهها مغازههای داخل بازار تا ساعت 14 و مغازههای خارج از بازار تا ساعت 17 باز هستند. بهترین زمان برای بازدید از بازار صبح زود و در زمان خلوتی بازار است. بازار تهران در روزهای جمعه و تعطیلات رسمی تعطیل است.
ایستگاه مترو پانزده خرداد بهترین گزینه برای دسترسی به بازار تهران است زیرا فاصله چندانی با بازار ندارد و با کمی پیادهروی میتوانید به آن برسید. بازار امروز تهران بازمانده از دوران قاجار است. با این حال، در مورد زمان و نحوه انجام آن اختلاف نظر وجود دارد. برخی بر این باورند که ناصرالدین شاه بانی بازار تهران است و برخی دیگر آن را مربوط به دوره شاه طهماسب صفوی میدانند.