معرفی و بررسی میدان آزادی تهران

میدان آزادی، نامی که شاید بارها و بارها به‌گوشتان خورده باشد و اگر یکبار هم به تهران آمده باشید، از آن گذر کرده باشید. این میدان یکی از مشهورترین بناهای تاریخی و توریستی و جاهای گردشگری تهران است که سال‌های زیادی از ساخت آن می‌گذرد، اما طراحی میدان آزادی همچنان بسیاری از توریست‌ها را به سمت خود جذب می‌کند.

خرید بلیط هواپیما خرید بلیط قطار خرید بلیط اتوبوس

تاریخچه میدان آزادی تهران

این میدان در سال‌های 1348 الی 1350 و برای یادبود جشن‌های 2500 ساله شاهنشاهی ساخته شد. ابتدا نام این بنا شهیاد آریامهر بود اما پس از انقلاب، نام این برج به میدان آزادی تغییر پیدا کرد. ایده اولیه ساخت این بنا در سال 1345 به صورت رسمی منتشر شد و در فراخوان‌های مداوم، از معماران و طراحان زیادی دعوت به همکاری شد.

پس از بررسی بیشمار طراحی متفاوت از میدان آزادی در نهایت طرح و ایده حسین امانت برای ساخت این بنا تاریخی مورد تایید واقع شد. سپس در سال 1348 پروژه ساخت آن به صورت رسمی آغاز و بعد از 28 ماه به پایان رسید. در مهر ماه 1350، هزاران مهمان داخلی و خارجی در مراسم افتتاحیه این برج شرکت کردند. در ابتدای این مراسم از منشور حقوق بشر کوروش کبیر رونمایی شد و آن را به عنوان نقطه عطفی در فرهنگ ایران و ایجاد پیوند با مردمان دیگر معرفی کردند.

میدان آزادی، پس از انقلاب

پس از انقلاب نام این میدان به آزادی تغییر کرد و اداره آن به وزارت فرهنگ و هنر واگذار شد. در حال حاظر بنیاد فرهنگ رودکی مسئولیت اداره این میدان تاریخی را بر عهده دارد.

بیشتر بخوانیم: آشنایی کاخ موزه سعدآباد

معماری برج آزادی

بارزترین نکته‌ای که درمورد میدان آزادی قدیمی به چشم می‌خورد این است که در ساخت آن از معماری اصیل ایرانی استفاده شده است. درواقع ساخت و معماری این بنا نشان می‌دهد که حسین امانت در پردازش طراحی میدان آزادی تهران، از تمامی عناصر و اجزای ایرانی استفاده کرده و هنر ایرانی را در قالب یک برج به نمایش گذاشته است.

در این بنا از کاشی‌کاری، چهارطاقی، کاربندی وغیره استفاده شده است. همچنین بنای اصلی میدان آزادی تهران به صورت مربع مستطیلی است که 16 ضلع دارد و دو نما از چهارسوی آن با یکدیگر تقارن دارند. مقرنس‌کاری‌های که در وسط این برج بکار رفته یکی از اصیل‌ترین هنرهای ایرانی است.

حسین امانت در ساخت این بنا از طرح‌های دوره هخامنشی و ساسانی الهام گرفته است. ارتفاع این برج حدود 45 متر است و به دلیل نزدیکی به فرودگاه مهرآباد، امکان ساخت آن با ارتفاع بیشتر وجود نداشت. اما هنر و هوش حسین امانت به‌گونه‌ای هوشمندانه عمل کرد. درواقع وی با بکارگیری خطوط فیروزه‌ای رنگ که به سمت بالا حرکت می‌کرد، این حس را در بیننده ایجاد کرد که ارتفاع این برج از 45 متر هم بیشتر است.

مجموعه فرهنگی آزادی

طراحان و سازندگان میدان آزادی تهران، در ساخت این بنا تنها یک برج را بکار نبرده‌اند، بلکه مجموعه‌ای فرهنگی از سالن‌ها و آثار مختلف را جمع‌آوری کرده‌اند که نمایشگر هنر، تکنولوژی، فرهنگ و استعدادهای ایرانیان است.

ایرانی کوچک در دل میدان آزادی

یکی از جذاب‌ترین بخش‌های که در میدان آزادی تهران وجود دارد موزه ایران شناسی آن است. این سال 1222 متر مربع است. در این سالن‌ نمادهای مخصوصی از هر شهر یا کشور به صورت زیبا و دقیق ارائه می‌شود. به همین صورت توریست‌های که چندان اطلاعاتی درمورد ایران ندارند، می‌توانند با مراجعه به این سالن، شناخت کمی از ایران و بخش‌های مختلف آن به دست بیاورند. به همین سبب این سالن را ایران کوچک می‌خوانند.

بیشتر بخوانیم: پارک آبی تهران کجاست؟!

گذرگاه پیشینیان

یکی دیگر از جذاب‌ترین بخش‌های میدان آزادی تهران، گذرگاه پیشینیان است. این گذرگاه دقیقا بعد از سالن ایران شناسی قرار دارد و محل مناسبی برای بازدید از تاریخچه فرهنگی و هنری ایران است. در این سالن نورپردازی بسیار هنرمندانه‌ای بکار رفته است و تمامی آثار فرهنگی و تاریخی در آن قرار دارد.

نگارخانه اقوام

در این بخش بسیاری از صنایع دستی و آثار دست‌بافت مردم نمایش داده می‌شود. در این سالن 8 ویترین وجود دارد که هرکدام از آنها شامل آثار ارزشمند و مهمی هستند. اشخاص می‌توانند با بازدید از این بخش، اطلاعات زیادی از صنایع دستی و فرهنگی اقوام مختلف ایرانی به دست بیاورند.

کتابخانه آزادی

از آنجایی که میدان آزادی تهران یک مجموعه فرهنگی به شمار می‌رود، بخشی تحت عنوان کتابخانه در آن ایجاد شده است. در این بخش که حدود 200 مترمربع است، بیش از 11 هزار جلد کتاب وجود دارد. البته اشخاصی که قصد بازدید از این کتابخانه را دارند، باید مراحل عضویت در آن را انجام دهند.

راهروی فناوری

همان‌طور که گفتیم مجموعه آزادی تنها محدود به آثار فرهنگی ایرانیان نیست و بسیاری از تکنولوژی‌های روز و اختراعات ایرانی را نیز به نمایش می‌گذارد. راهروی فناوری یکی دیگر از بخش‌های مجموعه آزادی است که در آن بسیاری از جاذبه‌های مدرن و به‌روز وجود دارند. ربات پیانیست و ربات سخن‌گو یکی از جذاب‌ترین آثار این راهرو به شمار می‌روند.

تالار کهن

پس از عبور از راهروی فناوری، به اصلی‌ترین بخش آزادی می‌رسیم. تالار کهن اصلی‌ترین مجموعه آزادی است که آثار باستانی بسیاری در آن جای دارد. هرچند که پس از انقلاب، بسیاری از آثار باستانی ارزشمند از این موزه خارج شد، اما همچنان یکی از جذاب‌ترین بخش‌های مجموعه آزادی است. علاوه بر آن، شما می‌توانید با استفاده از پلکان و آسانسور، به تمامی بخش‌های مختلف آزادی بروید.

تالار آینه

در کنار تالار کهن، تالاری به نام تالار آینه وجود دارد. مساحت این تالار حدود 300 متر مربع است. در تالار آینه حدود 12 غرفه وجود وجود دارد که هرکدام نمایانگر بخشی از اقتصاد، کشاورزی و طبیعت ایران است. اما دلیل نام‌گذاری این سالن چیست؟

دیواره‌های کناری این سالن با آینه‌های زیبای پوشیده شده و انعکاس تصویر اجزا و غرفه‌های مختلف در آن، نمای جذابی را به وجود آورده است. به همین سبب این سالن با نام تالار آینه شناخته شده است.

سالن سینما و نمایش

سالن نمایش یا سالن مولتی ویژن، یکی دیگر از مهم‌ترین اجزای مجموعه آزادی است. این سالن در اعماق 15متری زمین واقع شده و دارای 18 سکو است. این سالن حدود 300 نفر ظرفیت دارد. سالن سینما نیز یکی دیگر از بخش‌های این مجموعه است که 51 صندلی مجهز به افکت‌های حرکتی در آن وجود دارد.

بیشتر بخوانیم: معرفی بهترین مراکز خرید تهران

طبقات برج آزادی

میدان آزادی تهران دارای 4 طبقه است که بلندترین طبقه آن، یعنی طبقه چهارم در ارتفاع 39.5 متری قرار دارد. دیواره‌های این بنا پنجره‌های به شکل شش ضلعی دارد که نمای جذابی را از برج آزادی ایجاد می‌کند. طبقه سوم برج آزادی در ارتفاع 33 متری قرار دارد و دیواره‌های آن با خطوط فیروزه‌ای و کاشی‌کاری‌های بسیار زیبای تزئین شده است.

طبقه دوم این برج در ارتفاع 23 متری است و قوس اصلی برج در این بخش قرار دارد. همچنین آسانسورهای درون مجموعه در این ارتفاع قرار دارند. آخرین بخش این مجموعه زیرزمین مجموعه آزادی است. در این بخش اصلی‌ترین اجزای میدان آزادی تهران مانند سالن ایران شناسی، سالن سینما، سالن نمایش، راهروی فناوری وغیره وجود دارد.

نماد میدان آزادی

میدان آزادی تهران یکی از اصلی‌ترین نمادهای است که شجاعت، از خودگذشتگی، دلیری و آزادی‌خواهی ایرانیان را نشان می‌دهد. این میدان در گذشته با نام شهیاد شناخته می‌شد. علاوه بر آن، از گذشته تاکنون مردم ایران برای بیان عقاید و افکار خود در این محل تجمع می‌کردند. به همین سبب این میدان به عنوان نمادی از آزادی و شجاعت شناخته می‌شود.

حقایقی درمورد میدان آزادی تهران

از آنجایی که سال‌های زیادی از ساخت میدان آزادی تهران می‌گذرد، حقایق و نکات زیادی درمورد این بنا وجود دارد:

  • طبقه زیرزمین این بنا به عنوان درب اصلی آزادی شناخته می‌شود و محل ورود و خروج اشخاص است.
  • در هنگام شب، نورپردازی‌های زیبایی روی بالاترین بخش برج انجام می‌شود.
  • برج آزادی تهران دارای 286 پله است که بازدیدکنندگان را به سالن‌های مختلف می‌رسانند.
  • میدان آزادی تهران چندماه پس از تاسیس در لیست آثار ملی ایران قرار گرفت.
  • آسانسورهای برج آزادی به دلیل سبک و نحوه ساختار این بنا، در طبقه دوم قرار دارند.
  • قسمت اصلی این بنا در سال 1353 و با هدف ایجاد موزه، در ارتفاع 15 متری از سطح زمین ساخته شد.

موقعیت جغرافیای میدان آزادی تهران

میدان آزادی تهران در موقعیت جغرافیایی بسیار مناسبی قرار دارد و با مترو، تاکسی، اتوبوس و خودروی شخصی قابل دسترسی است. این میدان از ضلع شمال‌غربی به ترمینال‌های مسافربری، ایستگاه‌های تاکسی، مینی‌بوس و اتوبوس دسترسی دارد، همچنین در ضلع شمال شرقی ساختمان‌هایی با کاربری‌های اداری و تجاری و کیوسک‌های روزنامه فروشی، بلیط‌ فروشی وغیره دیده می‌شود، در ضلع جنوب شرقی آن پارک المهدی قرار دارد. این میدان از ضلع جنوب غربی به سازمان ملی نقشه‌ برداری و محدوده فرودگاه مهرآباد دسترسی دارد.

بیشتر بخوانیم: راهنمای کامل نقشه مترو تهران

کلام پایانی

کشور ایران دارای بناهای کهن و باستانی زیادی است که هرکدام از آنها نمایانگر ارزش، تمدن، فرهنگ و هنر این کشور است. بنایی مانند میدان آزادی تهران به عنوان یکی از مشهورترین بناهای ایران شناخته می‌شود که نشان‌دهنده هنر و استعداد ایرانیان است. سرپا بودن این بنا پس از گذشت بیش از 4 دهه، نشان‌دهنده صلابت معماری ایرانی است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا