هنرها، صنایع دستی، جاذبههای گردشگری و غذاهای محلی همگی نمادهای بسیار مهم یک شهر هستند. غذاهای محلی تنوع بسیار زیادی دارند و از همه مهمتر طعم بسیار متمایز و منحصر به فردشان است که لذت سفر را برای هر گردشگری دو برابر میکند، آن هم لذت سفر به نصف جهان ایران را. حتما شما هم از آن دسته افرادی هستید که نام بریانی را در بین تمام غذاهای اصفهان شنیدهاید، اما باید بدانید که غذاهای محلی اصفهان فقط به بریانی ختم نمیشوند و تنوع غذاها در این شهر تاریخی، انتخاب را برای هر توریستی دشوار خواهد کرد. پس با ما همراه باشید تا در ادامه این مقاله در مورد غذای سنتی اصفهان و انواع آن صحبت کنیم.
خرید بلیط هواپیما تهران اصفهان | خرید بلیط قطار تهران اصفهان | خرید بلیط اتوبوس تهران اصفهان |
غذاهای معروف و سنتی شهر اصفهان
اصفهان غذاهای سنتی بسیار لذیذی دارد و باید یک بار در زندگی خود طعم غذاهای سنتی این شهر را بچشید. انواع غذاهای معروف و سنتی شهر اصفهان به شرح زیر هستند:
گوشفیل با دوغ اصفهانی
گوشفیل یکی از شیرینیهای اصفهانی است که بسیار پرطرفدار است که نه فقط در ماه رمضان بلکه در تمام طول سال به همراه زولبیا و بامیه به فروش میرسد. برای تهیه این دسر خوشمزه از تخم مرغ، ماست، آرد و زعفران استفاده میشود.
گوشفیلها را در روغن داغ سرخ میکنند، بلافاصله در شربت غلیظ مخصوصی میریزند تا شربت به خورد گوشفیلها برود. نکته جالب و عجیب این است که این شیرینی خوشمزه همراه با دوغ خورده میشود زیرا اصفهانیها معتقدند این دو با طبع گرم و سرد مکمل یکدیگرند. به همین ترتیب اصفهانیها باقلوا را هم با دوغ میل میکنند. میتوانید در مسیر رسیدن به میدان امام این شیرینی خوشطعم را به همراه یک لیوان دوغ محلی از آبمیوهفروشیهای این مسیر خریداری و میل کنید.
بیشتر بخوانیم: معرفی 9 تا از بهترین کافه های اصفهان برای تولد
شله بریان زیره
زیره یکی از ادویههای پرطرفدار در اکثر نقاط ایران است و سابقهای طولانی در آشپزی اصفهان دارد. شله بریان زیره که ماده اصلی آن زیره است، غذایی حلیم مانند است که طعمی شبیه به کاچی دارد و در سفرهخانهها به فروش میرسد، اما باید بدانید که این غذای سنتی اصفهان، در همه رستورانها یافت نمیشود. در پخت این غذای خوشمزه از گوشت گوسفند، زیره، برنج، نمک، پیاز و سایر ادویهها استفاده میشود. رستوارن سنتی چاه حاج میرزا یکی از معدود مکانهایی است که این غذای اصیل را طبخ و سرو میکند.
خورش ماست
یکی از محبوبترین دسرهای اصفهانی خورش ماست است که به عنوان دسر سنتی و اشرافی شناخته میشود. ظاهر این خورش با سایر خورشها بسیار متفاوت است. در این دسر از تخم مرغ، ماست تغلیظ شده، مرغ، زعفران، زرشک، زردچوبه و شکر استفاده میشود و طعمی شیرین دارد و رنگ آن زرد است. در کافه رستوران همدم السلطنه یا همان خانه دختر امیرکبیر طعم این خورش را بچشید.
آش شوربای سبزی
آش شوربای سبزی یک غذای سنتی اصفهانی است که البته در اقصی نقاط ایران طرفداران زیادی دارد. تفاوت بزرگ این سوپ سنتی با سایر سوپها این است که از کوفتههای کوچک تهیه شده از گوشت چرخ کرده در این سوپ استفاده میشود که آن را از سایر سوپها متمایز میکند و طعم و عطری لذیذ به آن میبخشد. به جرات میتوان گفت که این سوپ از در دسترسترین غذاهایی است که میتوان آن را در اکثر سفرهخانههای قدیمی اصفهان تهیه کرد.
بیشتر بخوانیم: معروف ترین کافه های اصفهان کجاست؟!
بریانی
بریانی معروفترین غذاهای محلی اصفهان است، کمتر کسی پیدا میشود که به اصفهان برود و بریانی را امتحان نکند. این غذا به قدری محبوب است که نه تنها اصفهانیها بلکه تمام مردم ایران با آن آشنا هستند. این غذا با موادی مانند گوشت، پیاز، نعناع خشک، دارچین، روغن و زعفران درست میشود و در اصفهان با مقداری جگر سفید خرد شده و آبگوشت همراه با نان سنگک، کره سرد و ریحان سرو خواهد شد. بریانی حاج محمود شفاعت از قدیمیترین بریانیهای اصفهان است که از سال 1284 این غذای اصیل را طبخ میکند.
قیمه ریزه
یکی از معدود غذاهای محلی اصفهان که محبوبیت آن فقط به اصفهان محدود میشود، قیمه ریزه است. شباهت اصلی قیمه ریزه و قیمه معروف ایرانی در رب مایع و پیاز داغ به کار رفته در آن است. در تهیه این غذای سنتی اصفهانی از موادی مانند آرد نخودچی، گوشت گردن، نمک، نعناع خشک و سایر ادویهها استفاده میشود. برای چشیدن طعم این غذای لذیذ به شما توصیه میکنیم از مناطق قدیمی اصفهان دیدن کنید، زیرا امروزه بسیاری از جوانان اصفهانی از وجود چنین غذایی اطلاعی ندارند.
حلیم بادمجان
به جرات میتوان گفت که حلیم بادمجان گل سرسبد تمام غذاهای محلی اصفهان است، زیرا این غذای لذیذ در گذشته به عنوان غذای مجلسی شناخته میشد و البته در اقصی نقاط کشور به روشهای مختلفی تهیه میشود.
مواد لازم برای پخت حلیم بادمجان گوشت، برنج، بادمجان، نعناع تند، نمک و فلفل است. گفتنی است که گوشتی که در دستور اصیل استفاده میشود گوشت گردن گوسفند است. بهترین حلیم بادمجان دنیا که طعم بینظیری دارد را میتوانید در سفرهخانههای سنتی معروف اصفهان به ویژه سفرهخانههای اطراف میدان نقش جهان پیدا کنید.
بیشتر بخوانیم: آشنایی با جاهای دیدنی اصفهان برای اصفهان گردی
اشکنه
اشکنه یکی از غذاهای قدیمی محسوب میشود که تا سالهای اخیر پای ثابت سفرههای ایرانی بوده است. این غذا هنوز در برخی از استانها مانند استان اصفهان طبخ میشود. اشکنه در شهرهای زیادی طبخ میشود و دستور هر شهر نیز متفاوت است. برای تهیه اشکنه اصفهانی به پیاز، سیب زمینی، شنبلیله خشک، تخم مرغ و روغن نیاز دارید. اشکنه یک غذای مقوی با دستور پختی ساده است و برای روزهای سرد سال بسیار مناسب خواهد بود.
ماش و قمری
ماش و قمری یکی از غذاهای سنتی اصفهان است، اما این غذا را در همه رستورانهای شهر پیدا نمیکنید و باید به دنبال رستورانهای سنتی باشید. این غذای سنتی اصفهان با ترکیب کلم قمری، گوشت و ماش درست میشود.
کاچی هفت دخترون
کاچی هفت دخترون یکی از خوشمزهترین دسرهای ایرانی و اصفهانی است. مزه این غذا با مزه فرنی همخوانی دارد. آرد گندم، گلاب، بادام و پسته از جمله مواد به کار رفته در این غذا هستند. تاریخچه نام این کاچی به دورانی برمیگردد که در حضور هفت دختر کاچی پخته میشد. داستانهای مختلفی در این باره نقل شده است.
حلیم شیر
جالب است بدانید اصفهانیها نوعی حلیم درست میکنند که در آن از شیر استفاده میشود. برای پخت این غذا ابتدا گندم و آب و نمک را با ادویه مخصوص میجوشانند و سپس له کرده و در نهایت شیر را اضافه میکنند.
گوشت لوبیا
غذای لذیذ دیگری که از جمله غذاهای محلی اصفهان محسوب میشود، گوشت لوبیا است. مواد لازم برای تهیه این غذا حبوبات، گوشت، تره فرنگی، جعفری، شنبلیله، لوبیا چشم بلبلی، برنج، پیاز و ادویه است. این غذای خوشمزه با ترشی، سبزیجات و نان تازه سرو میشود.
دیگر غذاهای سنتی اصفهان
اصفهانیها غذاهای دیگری هم دارند که لزوما در رستورانها یافت نمیشوند. به عنوان مثال، اصفهانیها برای شب سال نو ماش پلو تهیه میکنند. این غذای سنتی اصفهانی ترکیباتی مشابه با دمپخت ماش دارد اما در واقع برای تهیه آن برنج دم شده و با شکر سرو میشود.
یک غذای معروف اصفهانی کباب حسینی است. کباب پخته شده در رب گوجه فرنگی که روی سیخهای چوبی کوچک سرو میشود را کباب حسینی میگویند. همچنین جغوربغور یکی از غذاهای محلی اصفهانیهاست که کمتر در رستورانها یافت میشود.
فرهنگ غذایی اصفهانی
آشپزی اصفهان به طور کلی به دو دسته تقسیم میشود: غذاهایی مانند آبگوشت که در آن نان را تکه تکه یا به عبارتی تیلیت میکنند و میخورند، یا غذاهایی مانند حلیم که ترکیبی از گوشت و حبوبات را با هم میکوبند. در واقع بیشتر غذاهای اصفهانی به دلیل آبوهوا و شرایط مساعد برای دامداری با گوشت تهیه میشوند، حتی در معروفترین دسر اصفهان یعنی خورش ماست نیز از گوشت استفاده میشود. به همین دلیل معمولا میتوانید بهترین کبابها مخصوصا کباب بره را در اصفهان میل کنید.
بیشتر بخوانیم: معرفی بهترین هتل های اصفهان از نظر گردشگران
سخن پایانی
خوردن غذاهای محلی در سفر به اندازه بازدید از مکانهای تاریخی و گردشگری مهم است. برخی حتی بازدید از موزه و بنای تاریخی را نادیده میگیرند، اما از غذای محلی شهر مقصد غافل نمیشوند. مثلا کسانی که به اصفهان سفر میکنند اگر بریانی یا خورش ماست را نخورند، گویی هرگز به آن شهر سفر نکردهاند. اگرچه بیشتر مسافران شهر اصفهان را با این دو غذا میشناسند، اما غذاهای سنتی اصفهان بسیار متنوع است، در سفر بعدی خود به این شهر با شناسایی بهترین رستورانهای غذاهای اصیل اصفهانی را امتحان کنید.