انواع هواپیماو آشنایی جامع با تنوع فناوری های پرواز

هواپیماها بر اساس ویژگی های مختلفی در دسته های مختلف قرار می گیرند و توسط شرکت هایی مثل بوئینگ Boeing، ایرباس Airbus، فوکر Fokker و… تولید می شوند. در این مطلب قصد داریم انواع هواپیما، شرکت های سازنده هواپیما، امن ترین هواپیماهای جهان و همچنین لوکس ترین هواپیماهای دنیا را به شما معرفی کنیم. با ما همراه باشید.

انواع هواپیما

هواپیماها دسته بندی های متفاوتی دارند و بر اساس تعداد موتور به دو موتوره و چهار موتوره و بر اساس بال به بال ثابت و بال متحرک تقسیم می شوند. متداول ترین شیوه دسته بندی هواپیماها بر اساس اندازه آنها است که در ادامه آنها را شرح خواهیم داد.

هواپیمای باریک پیکر

این هواپیماها بدنه باریکی دارند و به آنها Narrow Body گفته می شود. این هواپیماها دارای یک راهرو هستند و بین 100 الی 240 نفر ظرفیت دارند. AirbusA320، AirbusA220، Boeing707، Boeing717، Boeing737، Tu-154، DC-8، DC-9 و E-jet از انواع هواپیما های باریک پیکر هستند.

هواپیمای پهن پیکر

هواپیماهای پهن پیکر یا Wide Body حاصل رشد صنعت هواپیماسازی هستند. در اکثر آنها دو راهرو قرار گرفته است. این هواپیماها برای پرواز دوربرد استفاده می شوند. به علت فضای بیشتری که داخل این هواپیماها وجود دارد، برای تعبیه صندلی های کلاس پروازی متفاوت مثل بیزنس کلاس و فرست کلاس بسیار مناسب هستند. ظرفیت این هواپیماها حدود 300 صندلی است.

AirbusA350، AirbusA300، AirbusA380،AirbusA330 ،AirbusA340 ، AirbusA310 ، DC-10، MD-11، Boeing747، Boeing767، Boeing777 از مدل های هواپیمای پهن پیکر هستند.

هواپیمای پهن پیکر
هواپیمای پهن پیکر

هواپیمای کوچک

یکی دیگر از انواع هواپیما، هواپیماهای کوچک یا منطقه ای Regional هستند که ظرفیتی 100 نفره دارند و علاوه بر بدنه باریک، طول کمی نیز دارند. این هواپیماهای کوتاه برد، عمدتا در پروازهای داخلی کاربرد دارند. Fokker 100، Fokker50،CRJ200، CRJ100،CRJ700  از مدل های هواپیماهای کوچک هستند.

هواپیمای Regional
هواپیمای کوچک

هواپیمای سبک

هواپیماهای Light یا Commuter به عنوان تاکسی هوایی یا هواپیماهای خصوصی استفاده می شوند. این هواپیماها حداکثر ظرفیت 30 نفره دارند. امکانات رفاهی این هواپیماها معمولا کم است. از مدل های هواپیماهای سبک می توان به Beechcraft1900، Fairchild Metro،Jet Stream31 و EMB110 اشاره کرد.

هواپیمای سبک یا Light
هواپیمای سبک

شرکت های سازنده هواپیمایی

شرکت های مختلفی اقدام به ساخت هواپیما کرده اند که عمده آن ها در اروپا و آمریکا قرار دارد. صنعت هواپیما سازی یکی از پرسودترین صنایع است. در این بخش به معرفی چهار مورد از مهم ترین شرکت های سازنده انواع هواپیما می پردازیم.

هواپیمای ایرباس

در سال 1970، شرکت هواپیمایی ایرباس تاسیس شد و طولی نکشید که به یکی از بزرگ ترین غول های هواپیماسازی جهان تبدیل شد. به راحتی می توان گفت که امروزه بیش از نیمی از هواپیماهای نظامی و مسافربری دنیا، مطعلق به این ابر شرکت است که دفتر مرکزی آن در شهر لیدن کشور هلند قرار دارد. هواپیمای ایرباس انواع مختلفی دارد. هواپیمای Airbus A300 اولین هواپیمای ساخته شده توسط این شرکت است. در حال حاضر شرکت ایران ایر، ماهان، تابان، آسمان و… از انواع هواپیما های ایرباس استفاده می کنند.

انواع هواپیما ایرباس

  • Airbus A319
  • Airbus A320
  • Airbus A321
  • Airbus A330 neo
  • Airbus A350
  • Airbus A380
  • Airbus A340-600
  • Airbus A300-600
  • Airbus A300-340

هواپیمای بوئینگ

بوئینگ بزرگ ترین شرکت هواپیمایی دنیا و متعلق به کشور آمریکا است. این شرکت از سال 1916 فعالیت خود را آغاز کرد. موفقیت های چشم گیر هواپیماهای بوئینگ، نام آن را در صدر جدول هواپیماهای قدرتمند قرار داده است. بوئینگ علاوه بر ساخت هواپیما در ساخت ماهواره نیز فعال است. تا کنون بیش از 180 هواپیمای نظامی، 478 هواپیمای مسافربری و 5 ماهواره توسط این شرکت تولید شده است.

انواع هواپیما بوئینگ

  • Boeing727: مناسب پروازهای کوتاه مدت
  • Boeing737: پرکاربردترین هواپیمای بوئینگ
  • Boeing737NG: ظرفیت 110 الی 210 نفر
  • Boeing747: فعال در ایرلاین ایران ایر با ظرفیت 550 نفر
  • Boeing757: طرفیت 240 نفر
  • Boeing777: ظرفیت 370 تا 550 نفر
 هواپیما بوئینگ Boeing
انواع هواپیما بوئینگ (Boeing)

هواپیمای فوکر

در سال 1988 شرکت هواپیمایی فوکر در کشور هلند شروع به فعالیت و تولید هواپیماهایی سبک با اندازه مناسب کرد. نوعی از هواپیماهای فوکر هواپیماهای کوچکی بود که برای پروازهای داخلی به خصوص وقتی که تعداد مسافران کم بود استفاده می شد. طولی نکشید که این شرکت موفق، دچار ورشکستگی شد و در سال 1977 خط تولید هواپیما را متوقف کرد. قابل ذکر است هنوز برخی از مدل های هواپیمای فوکر در ایرلاین های ایرانی مثل تفتان، آسمان، قشم ایر، نفت و… استفاده می شوند.

انواع هواپیما فوکر

  • F27 Friendship
  • F28 Fellowdship
  • Fokker50
  • Fokker60
  • Fokker70
  • Fokker100
انواع هواپیما فوکر Fokker
انواع هواپیما فوکر

هواپیمای مک دانل داگلاس

یکی دیگر از شرکت های هواپیماسازی موفق جهان که در آمریکا قرار دارد، شرکت مک دانل داگلاس است. این شرکت علاوه بر تولید هواپیمای مسافربری به تولید تجهیزات نظامی نیز می پردازد. این شرکت حاصل ادغام دو شرکت دیگر به نام های داگلاس و مک دانل است که همکاری خود را در سال 1967 به عنوان مجموعه ای واحد شروع کردند. لازم به ذکر است هواپیماهای MD در ایرلاین های ایرانی مثل زاگرس، ایران ایر تور، کیش ایر، کاسپین، تابان و… وجود دارند.

انواع هواپیما مک دانل داگلاس

  • DC-8
  • DC-9
  • DC-10
  • MD-11
  • MD-80
  • MD-81
  • MD-82
  • MD-83
  • MD-87
  • MD-88
  • MD-90
  • MD-95

امن ترین هواپیماهای مسافربری

امنیت یکی از مهم ترین فاکتورهای ارزیابی هواپیماهای مسافربری است. شرکت های Boeing و Airbus موفق شده اند تا برخی از هواپیماهای خود را در لیست امن ترین هواپیماها قرار دهند. در این بخش چهار مورد از انواع هواپیما امن مسافر بری را معرفی می کنیم.

Boeing737CFMI

این شاهکار شرکت بویینگ در صدر جدول امن ترین هواپیماهای جهان است. این هواپیما طی 4836900 ساعت پروازی که داشته است تنها یک بار سقوط را در کارنامه خود ثبت کرده است.

Airbus A320

این هواپیما و سه نسل تغییر یافته آن یعنی A318، A319 و A321 از محبوب ترین و امن ترین انواع هواپیما به شمار می روند. این هواپیما در طول 14050200 ساعت پرواز، تنها یک بار سقوط کرده و 8 سانحه داشته است.

Boeing767

یکی دیگر از هواپیماهای امن معرفی شده بوئینگ 767 است که طی 14895100 ساعت پرواز، یک بار سقوط کرده و 3 سانحه داشته است.

Boeing737

این هواپیما از جمله امن ترین انواع هواپیما است که با یک سقوط و 3 سانحه در 16047900 پرواز مواجه شده است.

بمباردیه CRJ-700

کارنامه این هواپیما کاملا سفید است و تا کنون هیچ سانحه ای را ثبت نکرده است. به همین علت این هواپیما جایگاه ویژه ای دارد. SkyWest و PSA Airlines خطوط هواپیمایی هستند که از این هواپیما استفاده می کنند.

AirbusA319 neo

این مدل هواپیما نسبت به مدل قبلی خود یعنی A319 کارآمدتر است. در این تغییر، سیستم سوخت و موتور هواپیما بهینه شد و سطح ایمنی آن نیز بالاتر رفت. این هواپیما تاکنون دچار هیچ سانحه ای نشده است.

لوکس ترین هواپیماهای جهان

برخی از شرکت های هواپیماسازی اقدام به تولید انواع هواپیما شخصی لوکس کرده اند. این هواپیماها امکانات مجلل و به تبع قیمت های نجومی دارند. در این بخش به معرفی این هواپیماهای اشرافی می پردازیم.

بمباردیه Global 7000

این هواپیما یک جت خصوصی فوق پیشرفته است که با برد فوق العاده بالایی که دارد بر فراز آسمان سیدنی، سان فرانسیسکو، نیویورک و دبی، بدون توقف پرواز می کند. این هواپیما ظرفیت 19 نفر مسافر را دارد و قیمت آن 73 میلیون دلار است.

Boeing737

این هواپیما درست شبیه یک آپارتمان خالی است که سفارش دهندگان باید دکوراسیون آن را طراحی و اجرا کنند. در واقع به جای ایجاد ظاهر پر زرق و برق، این امکان به افراد داده می شود تا به سلیقه خود آن را طراحی کنند. هر چیزی که فکرش را بکنید، از اتاق خواب و دفترکار گرفته تا حمام، امکانات تفریحی، امکانات سرو غذا و… در این هواپیمای 80 میلیون دلاری تعبیه شده است.

Airbus ACJ319 neo

این هواپیما مدرن ترین جت شخصی ایرباس نئو است که امکان اجاره کردن نیز دارد. چیزی که این هواپیما را از انواع هواپیما شخصی مجزا می کند این است که فضای آئرودینامیک داخلی آن با کمترین تفاوت نسبت به سطح زمین طراحی شده است. قیمت این جت شخصی 100 میلیون دلار است.

لوکس ترین هواپیماهای جهان
لوکس ترین هواپیماهای جهان

Airbus ACJ319 neo

از این نوع هواپیما تنها 6 عدد در جهان وجود دارد که هرکدام طراحی ویژه و منحصر به فرد خود را دارند و به صورت سفارشی ساخته می شوند. کابین این جت چندین فضای پذیرایی، یک سینما و غذاخوری دارد. یکی از جذابیت های این هواپیما، سقف آن است که به طوری طراحی شده تا آسمان قابل رویت باشد.

Boeing VIP8-747

این جت شخصی یکی از بزرگترین جت های جهان است که صاحب آن ناشناس است. مساحت داخلی این جت 444 متر مربع است و از انواع اتاق خواب، دفترکار، سالن ها و فضای غذاخوری بسیار بزرگی برخوردار است. این هواپیما با قیمت 367 میلیون دلار خریداری شده است.

Gulfstream III

یکی دیگر از انواع هواپیما های لوکس گلف استریم III است. سلبریتی های مختلفی صاحب این جت شخصی هستند که بسیار مجلل تر و لوکس تر از خانه های میلیون دلاری است. نورپردازی، پرده های اتوماتیک و تجهیزات ماهواره ای بخش بسیار کوچکی از امکانات این جت 125 میلیون دلاری است.

Boeing 33A/ER 767

صاحب این هواپیما که به عمارت پرنده شهرت دارد، رومن آبراموویچ Roman Abramovich است. اتاق خواب ها، آشپزخانه، سالن پذیرایی و جای جای این عمارت روکش طلا دارد. عمارت پرنده به سیستم ضدموشکی مجهز است و 170 میلیون دلار قیمت دارد.

Boeing Air Force One 747

در پایان لیست به گران ترین جت شخصی جهان رسیدیم. ایرفورس وان یک جت معولی نیست، زیرا علاوه بر اتاق خواب، سالن پذیرایی و… دارای اتاق کنفرانس و مرکز فوریت پزشکی نیز هست. این هواپیما مساحت داخلی 371 متر مربعی دارد. ظرفیت این هواپیما 100 نفر است و قابلیت سوخت گیری در هوا نیز دارد. نکته حائز اهمیت این است که ایرفورس وان در برابر امواج الکترومغناطیسی خفاظت شده است.

سخن پایانی

شرکت های هواپیماسازی مختلفی در حال تولید انواع هواپیماها و جت های شخصی هستند. این هواپیماها در انواع و ابعاد مختلف به منظور کاربردهای مختلف طراحی و تولید می شوند. در این مطلب سعی کردیم معرفی کاملی از انواع هواپیما ارائه کنیم. شرکت های هواپیماسازی، امن ترین و لوکس ترین هواپیماها را نیز معرفی کردیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا