معرفی کلیساهای تهران

معروف ترین کلیساهای تهران

در کشور ایران پس از اسلام، مسیحیت یکی از ادیان بزرگی است که پیروان بسیاری دارد. کلیسا عبادتگاه اصلی مسیحیان به حساب می آید. از گذشته تا کنون کلیساهای متعددی در شهرهای مختلف ایران بنا شده است که هرکدام از آن ها معماری خاص و زیبایی دارند. در تهران به دلیل کثرت پیروان دین مسیحیت، کلیساهای متعددی وجود دارد. بازدید از کلیسای تهران ذهنیت جالبی از تاریخ ارامنه و فرهنگ آن ها در اختیار افراد قرار می دهد.

خرید بلیط هواپیما خرید بلیط قطار خرید بلیط اتوبوس

معرفی چند نمونه از معروف ترین و زیباترین کلیساهای تهران

کلیسای مریم مقدس

کلیسای مریم مقدس یکی از کلیساهای قدیمی و زیبای ایران است که قدمت آن به دهه 20 شمسی و در زمان پهلوی باز می گردد. این کلیسا در خیابان میرزا کوچک خان یکی از جاهای دیدنی تهران است و بین سال های 1342 تا 1349 شمسی تنها کلیسای جامع ارامنه بود. معماری این مکان جالب و منحصر به فرد است. نمای داخلی و خارجی این کلیسای تهران شبیه به صلیب است و در دو سمت داخلی آن اتاق هایی به صورت موازی بنا گشته است. بر روی سه دیوار شرقی، جنوبی و شمالی این مکان فرورفتگی های سراسری به شکل سه گوش تعبیه شده است که با الهام از معماری قرون وسطی ارمنستان بنا گشته است.

مساحت کلی این کلیسا 550 متر مربع است و دو گنبد بزرگ و کوچک در نمازخانه و ناقوسخانه آن بنا شده است. با بررسی دقیق معماری این مکان، می توان گفت که سبک اصلی معماری در این کلیسا، معماری بیزانس است.

کلیسای آشوری تومای رسول

داوید اوشانا معمار برجسته، در سال 1338 اقدام به ساخت کلیسایی خاص و زیبا به نام تومای کرد. این کلیسا مخصوص آشوریان است و بازدید از آن شرایط و مقررات خاصی دارد. به دلیل نیاز به اخذ مجوز شاید کمتر کسی موفق به دیدن فضای داخل این کلیسا شده باشد. معماری مدرن و طراحی متقارن در این مکان یکی از فاکتور های جذابیت آن به حساب می آید. این مکان بزرگترین کلیسای پروتستان در تهران است و بازدید از آن حس و حال عجیبی را برای بیننده به همراه دارد.

بیشتر بخوانیم: آشنایی با بازار بزرگ تهران

کلیسای وارطان مقدس

کلیسای وارطان مقدس یکی از زیباترین کلیساهای تهران و حتی ایران است. جالب است بدانید، مسیحیان به دلیرمردانی که در راه وطن کشته می شوند، وارطان می گویند. با الهام از همین واژه این کلیسای تهران به نام وارطان مقدس مشهور شده است. نکته دیگر اینکه در این عبادتگاه بر خلاف دیگر کلیساها محراب به جای شرق، به جهت غرب قرار گرفته است. بازدید از این مکان برای کلیه افراد مجاز است و افراد می توانند از زیبایی های این مکان بهره مند شوند. این عبادتگاه در قسمت شمالی شهر تهران قرار دارد؛ به همین دلیل همواره آب و هوای خنک تری نسبت به مرکز شهر دارد. البته لازم به ذکر است، به دلایلی بازدید از این مکان در روزهای دوشنبه امکان پذیر نیست. بازدید از این کلیسا همه روزه از ساعت 10 صبح الی 19 عصر امکان پذیر است.

کلیسای تادئوس و بارتوقیمئوس مقدس

کلیسای تادئوس و بارتوقیمئوس مقدس جز اولین و مهمترین کلیساهایی است که توسط ارامنه تهران بنا گشته است. در حقیقت بانیان ساخت این مکان 10 خانواده ارمنی بودند که به دستور شاه وقت در زمان قاجار به تهران آمده بودند. شخصیت های فرهنگی و سیاسی بزرگی در این کلیسای تهران مدفون گشته اند. استفاده از صنعتگرانی چیره دست و ماهر در ساخت این بنا، آن را به یکی از خاص ترین کلیساهای ایران تبدیل کرده است.

متاسفانه به مرور زمان نقاشی های باشکوه و زیبای منقش شده بر دیوار این کلیسا از بین رفته است. طراحی کلی این بنا شباهت زیادی به طراحی کلیساهای محله جلفای اصفهان دارد. شاید بتوان دلیل آن را مهاجرت بانیان ساخت آن از اصفهان دانست. جالب است بدانید، در سال 1348 شمسی، هنگام تعمیرات، دیوار گچی این کلیسا فرو ریخت و نقاشی های بسیار زیبایی از قسمت زیرین آن پدیدار گشت. پیشنهاد می کنیم هنگام سفر به تهران، در صورت امکان حتما از این مکان تاریخی دیدن کنید.

کلیسای سرکیس مقدس

بررسی ها بیانگر این است که کلیسای سرکیس مقدس بزرگترین کلیسای تهران به حساب می آید. وسعت چشمگیر آن در کنار معماری ترکیبی از قرون وسطی و جدید آن را به یکی از دیدنی ترین مکان های تهران تبدیل کرده است. زمان ساخت این کلیسا به دوره پهلوی و به اواخر دهه 40 شمسی بازمی گردد. مارکان سرکیسیان خیر اصلی ساخت این بنا است. از این مکان به عنوان “مقر خلیفه گری ارامنه تهران” هم یاد می شود. خلیفه گری نوعی ارگان مذهبی در دین مسیحیت است که بر اداره کلیساها و ابعاد دیگر زندگی ارامنه نظارت می کند.

قسمت داخلی و بیرونی این کلیسا شبیه به صلیب ساخته شده است که این مسئله نشان از خلاقیت و نکته سنجی معماران این بنا دارد. همچنین، استفاده از سنگ مرمر سفید در دیواره های خارجی این کلیسا یادآور نسل کشی ارامنه است. کلیسای سرکیس مقدس از نوع تک گنبدی بوده و دو ناقوسخانه زیبا در کنار یکدیگر معماری زیبای آن را تکمیل کرده است.

بیشتر بخوانیم: 14 تا از بهترین مراکز خرید تهران

کلیسای سورپ گئورگ

کلیسای سورپ گئورگ از دیگر کلیساهای زیبای ارامنه در شهر تهران است. معماری جالب این بنا یادآور قصرهای باشکوه فیلم های هالیوودی است. زمان ساخت این عبادتگاه به سال 1795 میلادی بازمی گردد و به عنوان نمادی از معماری دوران قاجار درنظر گرفته می شود. وجه تسمیه این بنا به سردار دلیری به نام گئورگ باز می گردد که در راه تبلیغ دین مسیحیت جان خود را فدا کرد. بنابراین به احترام فداکاری های این سردار، کلیسا به سورپ گئورگ نامگذاری شد. یکی از اصلی ترین شاخصه های معماری این بنا، تک گنبدی بودن آن است. جالب اینکه ناقوس این کلیسای تهران به شکل سنتی نواخته می شود که این مسئله جذابیت زیادی برای گردشگران به همراه دارد.

سخن پایانی

مسیحیت یکی از ادیان مهم در کشور ما از گذشته تا کنون بوده است. کلیساهای زیادی در سرتاسر کشور ایران وجود دارد که محل اصلی عبادت مسیحیان است. در تهران نیز کلیساهای متعددی وجود دارد. کلیساهای تهران از نظر قدمت و سبک معماری با یکدیگر متفاوت هستند. بازدید از این بناها اطلاعات جالبی درخصوص تاریخ ارامنه و نوع معماری آن ها در اختیار افراد قرار می دهد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا