راهنمای بازدید از آرامگاه سعدی شیراز

سعدی شیرازی یکی از مشهورترین و شیرین سخن ترین شاعران ایرانی است که آوازه شهرتش در سراسر جهان طنین انداز شده است. آرامگاه سعدی شیراز امروزه پس از آرامگاه حافظ، دومین مکان گردشگری در شهر شیراز است. سعدیه یا مکانی که سعدی در آن آرام گرفته است، در واقع خانقاهی و محل زندگی این شاعر بود و در شمال شرقی شهر واقع شده است. اگر دوست دارید درباره این مکان تاریخی و فرهنگی در شهر شیراز اطلاعات کاملی به دست آورید، با این مقاله از هف هشتاد همراه باشید.

آرامگاه سعدی شیراز کجاست؟

آرامگاه شاعر پرآوازه ایران، سعدی، در بخش شمال شرقی شهر شیراز و در فاصله 5 کیلومتر با مرکز شهر و در دامنه کوهی با نام «فهندژ» قرار گرفته است. این مکان در واقع خانقاه و محل زندگی سعدی در اواخر عمر او بوده است. آرامگاه سعدی و باغی که آرامگاه در آن واقع شده، در دوره پهلوی به شکل امروزی ساخته شده است. این بنا در انتهای خیابان بوستان و در نزدیگی باغ دلگشا واقع شده است.

اگر می خواهید با خودروی شخصی به دیدن آرامگاه سعدی شیراز بروید، ابتدا از هر نقطه شیراز، به بلوار دلگشا بروید و پس از آن در سمت راست خیابان، وارد بلوار بوستان شوید. در انتهای خیابان بوستان، آرامگاه سعدی را پیدا خواهید کرد. اگر قصد دارید با وسایل نقلیه عمومی به این مکان بروید باید سوار یکی از اتوبوس های خطوط پایانه شهید دستغیب و پایانه نمازی شوید و در ایستگاه سعدیه درست روبه روی آرامگاه، پیاده شوید.

راه دیگر رسیدن به این آرامگاه، متروی شیراز است. با توجه به این که این شهر در حال حاضر تنها یک خط مترو فعال دارد، شما باید در ایستگاه ولیعصر که کمی دورتر از سعدیه قرار دارد از مترو پیاده شوید. حدود سه کیلومتر از این ایستگاه تا آرامگاه سعدی شیراز فاصله است؛ این مسافت را باید با اتوبوس و یا تاکسی طی کنید.

بیشتر بخوانیم: معرفی بهترین سوغات شیراز

معماری سعدیه شیراز

بنای اصلی خانقاه و آرامگاه سعدی چندین بار و به دلایل مختلف تخریب شده است. آرامگاه به دفعات از دوره زندیه تا قاجار، مرمت شده است. بنای امروزی این آرامگاه، در دوره پهلوی و در حدود دهه 30 شمسی ساخته شده است. این بنا توسط محسن فروغی معمار سبک مدرن و مهندس علی صادق طراحی و اجرا شده است. در این بنا، از عناصر معماری ایرانی سنتی و مدرن استفاده شده است.

این بنای چشم نواز از یک ایوان با ستون های کشیده و یک رواق بزرگ و بلند تشکیل شده است. نمای کلی بنا به شکل یک حرف L طراحی شده است. شکل آرامگاه از بیرون 4 ضلعی دیده می شود اما از داخل 8 ضلعی است. جنس دیوارهای داخلی بنا، از سنگ مرمر و لاجورد است. گنبد فیروزه ای بنا و حوض آب بیرونی، نمای جذابی به این آرامگاه داده است. سنگ قبر سعدی شیرازی، کتیبه ای سنگی قدیمی است که توسط «علی اکبرخان قوام الملک شیرازی» و در مرمت های قبلی در این مکان نصب شده است. ورودی آرامگاه نیز طراحی آندره گدار، معمار مشهور فرانسوی است که جذابیت دوچندانی به فضا داده است. از دیگر زیبایی های معماری در آرامگاه سعدی شیراز، کاشی کاری های اصیل در هر 7 گوشه از این ساختمان است. روی این کاشی کاری ها، اشعاری از شیخ عجل سعدی شیرازی نقش بسته است. در طرف دیگر این بنا آرامگاه یک شاعر دیگر با نام شوریده شیرازی جای گرفته است.

معماری سعدیه شیراز
معماری سعدیه شیراز

حوض ماهی یا حوض سکه در زیر زمین آرامگاه

یکی دیگر از بخش های جالب توجه در آرامگاه سعدی شیراز، حوض ماهی است. این حوض در زیرزمینی در سمت چپ آرامگاه واقع شده است. این بخش از بنا دارای کاشی کاری هایی نفیس به سبک دوره سلجوقی است که توسط استاد بنام شیرازی استاد تیرانداز طراحی و اجرا شده است. این ساختمان همچنین دارای چندین نورگیر در سقف و طرفین است.

داستان ها و افسانه های زیادی درباره آب این حوض در بین اهالی شیراز رایج بوده است. مردم شیراز عقیده داشتند که شست و شوی بدن و لباس در آب این حوض و به خصوص در شب چهارشنبه سوری بیماری را از آن ها دور خواهد کرد.

یکی از سرگرمی های گردشگرانی که امروزه به این آرامگاه سفر می کنند، انداختن سکه در این حوض است. پیشینیان اعتقاد داشتند که انداختن سکه در آب مقدس، باعث برآورده شدن آرزوی آن ها می شود. در اعتقادات پیشینیان ما آب یکی از عناصر چهارگانه مقدس بوده و انداختن سکه در آب حوض مقدس، نوعی پیشکش به الهه آب یعنی میترا محسوب می شده. نمونه ای از عمل به این باور کهن را در حوض باغ فین کاشان نیز مشاهده می کنید.

بیشتر بخوانیم: بهترین غذاهای محلی شیراز

بهترین زمان بازدید از آرامگاه سعدی شیراز

شیراز یکی از شهرهای ایران است که هر 4 فصل میزبان گردشگران فراوانی است. عید نوروز یکی از زمان هایی است که مسافران و گردشگران بی شماری به این شهر سفر می کنند. شاید شما هم مانند بسیاری از ایرانیان ترجیح می دهید در زمانی خلوت تر از زیبایی های این شهر لذت ببرید. بهترین زمان برای سفر به شیراز و بازدید از آرامگاه سعدی شیرازی، فصل بهار و پس از تعطیلات نوروز است.

اردیبهشت، ماه طلایی سفر به شیراز و لذت بردن از جاذبه های گردشگری آن است. به خصوص که روز اول اردیبهشت، در تقویم رسمی ایرانیان به عنوان روز بزرگداشت این شاعر گرانقدر نامگذاری شده است. هر ساله در این روز مراسم های هنری و فرهنگی متعددی در این مکان برگزار می شود که می تواند برای گردشگران جذاب باشد.

هزینه بازدید از آرامگاه سعدی

هزینه ورودی به این آرامگاه ممکن است در ایام مختلف سال متفاوت باشد. نرخ ورودی به این بنا در حال حاضر و در بهار سال 1403، سی هزار تومان است. البته هزینه ورودی برای گردشگران خارجی بیشتر است. به علاوه در روزهای عید نوروز ممکن است این نرخ با روزهای معمولی تفاوت داشته باشد.

بازدید از آرامگاه سعدی
هزینه و زمان بازدید از آرامگاه سعدی

سخن آخر

شیراز یکی از مهم ترین مقاصد گردشگری ایرانیان به خصوص در فصل بهار است. آرامگاه سعدی شیراز یکی از دیدنی ترین جاذبه های گردشگری شهر شیراز است و هر ساله میزبان تعداد فراوانی از دوستداران فرهنگ و هنر پارسی است. شما می توانید با هواپیما، قطار، اتوبوس یا خودروی شخصی خود را به این شهر برسانید و در یکی از هتل های مرکز شهر اقامت کنید تا به تمام جاذبه های شیراز دسترسی داشته باشید. در صورت اقامت در هتل بزرگ شیراز در نزدیکی دروازه قرآن کمتر از 4 کیلومتر یعنی 7 دقیقه با سعدیه فاصله خواهید داشت. هتل های متعددی در فاصله 10 دقیقه ای از سعدیه قرار دارند و شما می توانید با جستجو در هف هشتاد با آنها بیشتر آشنا شوید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا