همه چیز درباره عوارض خروج از کشور

هر فردی که پاسپورت جمهوری اسلامی ایران را دارد برای سفر‌های خارجی باید مبلغی را به عنوان عوارض خروج از کشور پرداخت نماید. این مبلغ هر ساله از طرف دولت به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد می‌شود و در صورت تصویب، نرخ جدید برای عوارض خروج در نظر گرفته می‌شود. البته تمامی مسافران برای خروج از کشور نیازی به پرداخت این عوارض ندارند و معافیت‌هایی وجود دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد. ضمنا باید بدانید که این عوارض متناسب با نوع سفر و همچنین میزان رفت و آمد متغییر خواهد بود.

تا چند سال پیش این عوارض به شهرداری‌ها تعلق داشت و به حساب آن‌ها واریز می‌شد. اما پس از آن در سال ۱۳۹۸ تصویب شد که این عوارض به عنوان مالیات خروج از کشور شناخته شده و پرداختی‌های مسافران نیز به حساب دولت واریز شود‌. بخش زیادی از این پول صرف ساخت و ساز و آبادانی روستاهای مرزی کشور می‌شود و بخش دیگر آن نیز به سازمان گردشگری تعلق می‌گیرد.

در این مطلب موضوع عوارض خروج از کشور را به صورت کلی مورد بررسی قرار داده و به تمام مواردی که ممکن است یک مسافر بین‌المللی در این خصوص نیاز پیدا ‌کند اشاره می‌کنیم.

مبلغ پرداختی عوارض خروج از کشور

شاید اصلی‌ترین سوال در مورد عوارض مبلغ پرداختی باشد که هر مسافری باید آن را مد نظر قرار دهد. همان‌طور که گفته شد بسته به مقصد، مدت زمان اقامت و همین‌طور نوع ویزایی که برای خروج از کشور اخذ نموده‌اید مبالغ متفاوتی برای مسافران در نظر گرفته می‌شود. اگر قصد خروج از کشور را دارید حتما در یکی از دسته‌های زیر قرار می‌گیرید. نوع سفر خود را پیدا کنید و از مبلغ عوارض خروج از کشور مطلع شوید.

زائران عتبات عالیات

اگر قصد زیارت عتبات عالیات را دارید و می‌خواهید از طریق مرز هوایی سفر کنید عوارض خروج برایتان به این شرح است:

  • سفر اول مبلغ ۳۷۵ هزار ریال
  • سفر دوم به بعد مبلغ ۴۵۰ هزار ریال

مبلغ عوارض خروج از کشور سال ۱۴۰۱ برای حج تمتع

عوارض خروج از کشور در سفر به خانه خدا و حج تمتع برای بار اول باید حدود یک میلیون و 320 هزار ریال و بار دوم یک میلیون و 980 هزار ریال پرداخت کنید. از بار سوم به بعد هر تعداد سفری که در طول یک سال داشته باشید مبلغ پرداختی دو میلیون و 640 هزار ریال خواهد بود. ضمنا به این نکته توجه داشته باشید که این عوارض برای خروج از تمامی مرزهای هوایی، زمینی و دریایی در نظر گرفته شده و تفاوتی در نوع سفر وجود ندارد.

مبلغ عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۱ برای حج عمره

مالیات خروج از کشور برای حج عمره نیز به اندازه حج تمتع در نظر گرفته شده است. فارغ از این که از کدام مرز به سفر حج تمتع می‌روید باید برای سفر اول یک میلیون و 320 هزار ریال، سفر دوم یک میلیون و 980 هزار ریال و سفر سوم به بعد دو میلیون و 640 هزار ریال پرداخت کنید.

مبلغ عوارض خروج از کشور برای مسافران عادی در سال ۱۴۰۱

اگر به عنوان مسافر عادی قصد عزیمت به خارج از کشور را دارید باید برای بار اول حدود چهار میلیون ریال عوارض خروج پرداخت کنید. این رقم برای بار دوم شش میلیون ریال و از بار سوم به بعد هشت میلیون ریال در نظر گرفته شده است. در ضمن فرقی نمی‌کند که شما از کدام یک از مرزهای کشور قصد خروج دارید و این مبالغ برای تمامی مرزهای هوایی، زمینی و دریایی صدق می‌کند.

مبلغ عوارض خروج ملی پوشان ایران در رشته ‌های ورزشی

مبلغ عوارض خروج برای تیم‌های ملی ایران در رشته‌های مختلف ورزشی نرخ ثابتی دارد. فرقی نمی‌کند که برای بار چندم است که همراه تیم ملی از کشور خارج می‌شوید. اعضای تیم ملی برای هر بار خروج از مرزهای هوایی، زمینی و آبی باید مبلغ دو میلیون و ششصد و چهل هزار ریال به ازای هر نفر پرداخت کنند.

مبلغ عوارض خروج از کشور برای مسافران مرزنشین در سال ۱۴۰۱

افرادی که قصد رفتن به سفرهای خارج از کشور را دارند و ساکن شهرهای مرزی ایران هستند برای سفر اول باید ۷۵۰ هزار ریال عوارض خروج از کشور پرداخت کنند. در سفر دوم ۶ میلیون ریال را برای پرداخت عوارض در نظر داشته باشند. همچنین از سفر سوم به بعد باید مبلغ هشت میلیون ریال بپردازند.

توجه داشته باشید که این نرخ ها برای سال ۱۴۰۱ در نظر گرفته شده است و ممکن است در سال بعد با افزایش چند درصدی روبه‌رو شوند. همچنین اگر قیمت دلار در سال بعد افزایش داشته باشد به احتمال فراوان در سال ۱۴۰۲ رشد نرخ عوارض خروج از کشور را شاهد خواهیم بود.

اعتبار عوارض خروج از کشور

یکی از اتفاقاتی که ممکن است برای هر مسافری رخ دهد این است که مسافرتش در لحظات آخر لغو شود. برای مثال ممکن است شما مالیات خروج از کشور را پرداخت کرده باشید اما در ساعت مقرر به فرودگاه نرسید و از پرواز جا بمانید. سوالی که بسیاری از افراد در این مورد می‌پرسند این است که آیا برای پرواز بعدی یا مسافرت بعدی خود نیز دوباره باید عوارض پرداخت کنند یا خیر؟

پاسخی که قانون در خصوص اعتبار عوارض خروج از کشور می‌دهد بسیار روشن است. اگر عوارض را پرداخت کردید و پس از آن سفرتان به هر دلیلی لغو شد مبلغ پرداختی شما تا تاریخ ۲۹ اسفند همان سال اعتبار دارد. در این صورت برای سفر بعدی نیازی به پرداخت مالیات خروج از کشور نخواهد بود.

افراد معاف از پرداخت عوارض خروج از کشور

برخی افرادی که دلایل موجهی برای رفت و آمد به خارج از کشور دارند از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند. برای مثال دانشجویانی که ویزای تحصیلی کشور دیگری را در اختیار دارند و فاصله بین سفرهای آن‌ها سه ماه و بیشتر است از پرداخت این مالیات معاف هستند. افرادی که دارای جانبازی یا بیماری‌های خاص هستند و برای درمان تصمیم به انجام سفرهای خارجی دارند نیز نیازی نیست که این مبالغ را پرداخت کنند.

البته همراهان این بیماران هم از تخفیف‌های قابل‌توجهی در پرداخت عوارض خروج بهره خواهند برد. ایرانیانی که در کشورهای خارجی اقامت دارند و در ایران مشغول به کار هستند هم نیازی به پرداخت عوارض ندارند. همچنین افرادی که گذرنامه آن‌ها از نوع سیاسی باشد معاف از پرداخت این مبلغ خواهند بود.

روش های پرداخت عوارض خروج از کشور

برای پرداخت عوارض می‌توانید از راه‌های مختلفی اقدام کنید. یکی از آسان‌ترین راه‌ها پرداخت این هزینه در فرودگاه است. البته در گذشته این راه بسیار زمان‌بر و خسته‌کننده بود و مسافران مجبور بودند مدت زیادی را برای پرداخت عوارض در صف‌های طولانی منتظر بمانند. اما در حال حاضر این کار بسیار آسان‌تر و سریع‌تر انجام می‌شود.

شما می‌توانید از طریق شعب بانک ملی ایران هم عوارض را پرداخت کنید. البته توجه داشته باشید که این امکان فقط در شعب مرکزی این بانک امکان‌پذیر است. اگر جزو افرادی هستید که سفرهای خارجی بسیاری دارید می‌توانید با استفاده از اپلیکیشن ایوا به راحتی عوارض را پرداخت کنید.

پرداخت آنلاین عوارض خروج از سال ۱۳۹۵ به بعد برای راحتی مسافران امکان‌پذیر شد. اگر می‌خواهید این راه را برای پرداخت عوارضتان انتخاب کنید باید به سایت سامانه پرداخت الکترونیکی سداد به آدرس https://sadadpsp.ir/tollpayment مراجعه کنید. البته شما می‌توانید از پیام‌رسان ایرانی بله که قابلیت پرداخت عوارض خروج از کشور را دارد نیز استفاده کنید.

سخن پایانی

عوارض خروج از کشور از الزاماتی است که هر مسافر بین‌المللی باید قبل از سفر آن را پرداخت کند. اگر به هر دلیلی عوارض را پرداخت نکنید حتما در پروسه سفر به مشکل خواهید خورد. در این گفتار به تعرفه‌های مختلف عوارض خروج پرداختیم و متوجه شدیم که به نسبت شرایط ممکن است تعرفه‌های مختلفی شاملتان شود و قیمت‌ها برای همه یکسان نیست.

حتما قبل از پرداخت عوارض از مبلغی که باید بپردازید مطلع شوید تا هزینه‌ای که می‌کنید به هدر نرود. نرخ‌های تایید شده توسط دولت برای پرداخت عوارض برای تمام سنین یکسان است. کودک، نوجوان و بزرگسال همگی به نسبت نوع ویزا و سفری که در پیش دارند نرخ یکسانی را پرداخت خواهند کرد.

اگر قبلا به هر دلیلی عوارض سفر خود را پرداخت کرده‌اید و سفرتان لغو شده مجددا قبل از سفر از اعتبار عوارض خروج از کشور مطمئن شود. همچنین توصیه می‌شود که قبل از رفتن به فرودگاه عوارض خروج را پرداخت کنید تا مبادا اتفاقات پیش‌بینی نشده مانع پرداخت عوارض و در نتیجه لغو سفرتان شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا