مسجد امام که در گذشته با نام های مسجد شاه، مسجد جامع عباسی، مسجد سلطانی و مسجد سلطنتی نیز شناخته می شد، از شاهکارهای معماری ایرانی در دوران اسلامی به شمار می رود. این مسجد در کنار میدان نقش جهان در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده و مقصدی محبوب برای گردشگرانی است که از اصفهان بازدید می کنند. شاه عباس صفوی در سال 1020 هجری قمری دستور ساخت این بنای باشکوه را صادر کرد. ساخت این بنا حدود 18 سال پس از دستور ساخت به پایان رسید اما کار روی جزئیات آن تا سال ها بعد نیز ادامه یافت. در نهایت مسجدی بنا شد که چکیده ای از صدها سال هنر معماری اسلامی و هزاران سال هنر معماری ایرانی به حساب می آمد و از هر نظر با شکوه بود.
[toggle title=”فهرست مطالب:” state=”open”]
[/toggle]
مسجد امام اصفهان کجاست؟
مسجد شاه اصفهان در میدان نقش جهان و در ضلع جنوبی آن واقع شده است. میدان نقش جهان در شمال شهر اصفهان و در نزدیکی زاینده رود بنا شده است. خیابان حافظ در شرق این میدان قرار گرفته است و خیابان سپه در قسمت غربی آن قرار دارد. لازم به ذکر است که پارکینگ نقش جهان در سمت خیابان سپه قرار گرفته است.
در صورتی که هتل خود را در نزدیکی میدان نقش جهان رزرو کنید، می توانید به راحتی و حتی بدون وسیله نقلیه به تعداد زیادی از جاذبه های گردشگری شهر، از جمله مسجد امام دسترسی داشته باشید. از برترین هتل ها در نزدیکی میدان نقش جهان می توان به هتل ونوس، هتل صفوی، هتل ستاره و اقامتگاه های سنتی قصر منشی، عمارت شهسوار و چیلا اشاره کرد.
در خیابان های اطراف میدان نقش جهان و مسجد امام چندین کافه و رستوران باکیفیت وجود دارد. بیشتر این کافه ها و رستوران ها در قسمت شرقی مسجد امام قرار گرفته اند. از جمله برترین کافه های اصفهان می توان به کافه آزادگان و کافه جاوید اشاره کرد. رستوران هایی از جمله عتیق، نقش جهان و بریونی حاج محمود شفاعت از برترین های اصفهان به حساب می آیند و در نزدیکی میدان نقش جهان قرار دارند.
بیشتر بخوانیم: معرفی 9 تا از بهترین کافه های اصفهان برای تولد
بعد از گشت و گذار در میدان، خود را به یک سفر تاریخی در رستوران همدم السلطنه دعوت کنید و ناصرالدین شاهی ناهار میل کنید.
برای استفاده از نقشه برای رسیدن به مسجد شاه اینجا را کلیک کنید.
راه های دسترسی به مسجد امام اصفهان
برای دسترسی به میدان نقش جهان و مسجد امام راه های فراوانی وجود دارد. بدیهی است که افراد غیر بومی اصفهان پیش از هر چیز باید برای سفر به این شهر برنامه ریزی کنند. یکی از مهم ترین موارد در هر سفری وسیله و نحوه پیمایش مسیر برای رسیدن به شهر مقصد است.
اصفهان از جمله کلان شهر های گردشگری ایران به حساب می آید و می توان از راه های زمینی و با خودروی شخصی، اتوبوس یا قطار و راه هوایی به این شهر سفر کرد. کافی است نحوه سفر خود را مشخص کرده و در صورت نیاز برای رزرو بلیط مناسب خود اقدام کنید.
در صورتی که در یکی از هتل های باکیفیت و محبوب اطراف میدان نقش جهان سکونت داشته باشید می توانید با چند دقیقه پیاده روی خود را به مسجد امام برسانید. جالب است بدانید که برای مثال اقامتگاه بومگردی چیلا در مجاورت مسجد امام قرار گرفته است و تنها چند قدم با آن فاصله دارد. برای رزرو هر یک از اقامتگاه های نزدیک میدان امام با کارشناسان هف هشتاد مشورت کرده و گزینه مناسب را انتخاب کنید.
در صورتی که می خواهید از دیگر نقاط شهر خود را به مسجد امام رسانده و از آن بازدید کنید، می توانید از خدمات حمل و نقل عمومی گسترده اصفهان و یا تاکسی و خودروی شخصی استفاده کنید. بدین منظور باید خود را به یکی از خیابان های حافظ، سعدی یا سپه برسانید. در صورتی که با مترو به سمت این مسجد حرکت می کنید باید در ایستگاه امام حسین پیاده شوید و چند دقیقه پیاده روی کنید.
بیشتر بخوانیم: معرفی جاهای دیدنی اصفهان
بررسی معماری مسجد شاه
پیش تر اشاره کردیم که مسجد امام اصفهان یکی از شاهکارهای معماری ایرانی-اسلامی به حساب می آید. این مسجد با عظمت در طی تقریبا 2 دهه ساخته شده است و در این مدت زمان نسبتا طولانی از هر زاویه ساخت یک اثر هنری به تمام معنا به حساب می آید. مسجد امام دارای دو بنا است: ورودی با مناره های دوگانه و بنای اصلی با گنبد بزرگ و مناره ها، که حیاطی زیبا در میان آن ها جا دارد. سردر با شکل طاقدار ایوان، جزء ویژگی های معماری اسلامی در دوره های سلجوقی و صفوی است.
یکی از ویژگی های منحصر به فرد این مسجد، جهت گیری خاص آن است. هرچند بیشتر بناهای مهم به سمت مکه ساخته می شدند اما ورودی این مسجد به طرف دیگری قرار دارد. پس از ورود به دروازه ورودی، از حیاط مسجد عبور کرده و در جهت مکه قرار می گیرید. با این ترفند، هر دو بنای اصلی مسجد و ورودی آن از میدان به یک اندازه دیده می شوند و دیگری را مسدود نمی کنند.
ویژگی دیگری که این مسجد را متمایز می کند، ویژگی های صوتی آن است. صداهای زیر گنبد این مسجد، بدون اختلاف مشخصی، برای هر شخصی که در داخل آن حرف می زند، به طور واضح قابل شنیدن است. همچنین تنوع رنگ های آبی در دیوارهای داخلی و خارجی، مهمترین امضای این مسجد است.
در زیر گنبد مرکزی، درست در وسط، سنگی را می بینید که با سنگ اطراف همخوانی ندارد. این سنگ نقطه آکوستیک مهمی را در مسجد شاه نشان می دهد. از اینجا صدا با صدای بلند در بقیه ساختمان طنین انداز می شود و به امام اجازه می دهد تا با صدای کمتری صحبت کند اما همچنان توسط همه در مسجد شنیده می شود.
بخش عمده ای از تزئینات مسجد امام با استفاده از کاشی صورت گرفته است؛ گرچه نمای کلی مسجد مایل به آبی است اما تنوع رنگی در این کاشی ها بسیار زیاد است. ترکیب رنگ های زرد، آبی روشن و تیره، سبز، سرخ و مشکی در جای جای نمای داخلی مسجد به چشم می خورد.
در بخش های مختلفی از مسجد شاه می توان خطاطی ها و کتیبه های دست نویس بسیار فاخری را مشاهده کرد که در برگیرنده اطلاعات و توضیحاتی از مراحل ساخت مسجد و ادعیه ها و آیات مختلف قرآن هستند.
یکی دیگر از جذابیت های مسجد امام را می توان تقارن و توازن بی نظیر معماری آن به حساب آورد. این تقارن به ویژه در نمای داخلی و برش کاری های آن بسیار جلوه گر شده اند.
بیشتر بخوانیم: معرفی خیابان چهارباغ اصفهان
چکیده مطالب
مسجد امام اصفهان یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری ایران و یکی از آثار ملی به حساب می آید. این مسجد کهن در میدان نقش جهان اصفهان قرار گرفته است و در مجاورت مسجد شیخ لطف الله، کاخ چهل ستون، کاخ عالی قاپو و بازار قیصریه قرار دارد.
معماری این مسجد در مقایسه با دیگر نمونه های زمان گذشته و معاصر ایران کم نظیر است. کاشی کاری گسترده، برش کاری های متقارن و خطاطی های نمونه تنها بخشی از جزئیات و هنرهای زیبای به کار رفته در مسجد شاه اصفهان به حساب می آیند.
در نزدیکی این مسجد و میدان امام تعدادی از بهترین و خوش نام ترین هتل ها، کافه ها و رستوران های اصفهان مشغول به فعالیت هستند؛ همچنین راه دسترسی به میدان امام از نقاط مختلف شهر و با استفاده از خدمات حمل و نقل عمومی بسیار آسان است. در صورتی که با خودروی شخصی به سمت مسجد می روید نیز می توانید خودروی خود را در پارکینگ ویژه میدان نقش جهان پارک کنید. تمام این امکانات در نظر گرفته شده اند تا کیفیت بازدید شما از این مسجد تاریخی و میدان نقش جهان را به حداکثر برسانند.