آش شیرازی + طرز تهیه آش شیرازی
هر شهری در ایران آش مخصوص به خود را دارد که یادآور فرهنگ و شیوه زندگی مردم آن منطقه است. آش شیرازی یکی از قدیمیترین آشهایی است که در شیراز طبخ میشود و به خصوص در فصل سرما طرفداران زیادی دارد. آشپزها این آش را به روشهای مختلف اما با مواد اولیه یکسان طبخ میکنند.
تهیه آش سبزی شیرازی اصیل به دلیل استفاده از انواع حبوبات، برنج، سبزی و گوشت مراحل پخت جداگانهای دارد و برای رسیدن به طعم اصیل این آش باید صبور باشید. آش سبزی شیرازی به عنوان غذا یا پیش غذا طرفداران زیادی دارد. برای تهیه این آش سنتی و خوشمزه ابتدا باید مواد اولیه را تهیه کنید.
مواد لازم برای تهیه آش شیرازی برای 10 نفر:
- یک کیلو گوشت گردن گوسفند
- دو عدد پیاز متوسط
- دو فنجان لوبیا چشم بلبلی
- دو فنجان برنج
- دو فنجان نخود
- دو فنجان عدس
- ۴۰۰ گرم سبزی شامل تره، ترخان و شوید
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به میزان لازم
نکات مهم قبل از پخت آش شیرازی
- ترهای که در این آش استفاده میشود درشتتر از حد معمول خرد میشود.
- میتوانید گوشت آش را با گوشتکوب بکوبید اما برای داشتن یک آش کشدار و اصیل بهتر است گوش را ریش ریش کنید و از هم زدن آش غافل نشوید.
- برای پخت بهتر؛ بگذارید لوبیا، نخود و عدس به طور جداگانه یک شب در آب بمانند و خیس بخورند.
- برنج را بر اساس نوع آن 1 تا 2 ساعت خیس کنید.
- برای طعم و لعاب بهتر توصیه میشود از گوشت گردن گوسفند استفاده کنید.
- این آش را بدون گوشت نیز میتوانید تهیه کنید.
طرز تهیه آش شیرازی
برای تهیه آش سبزی شیرازی اصیل مراحل زیر را دنبال کنید:
مرحله اول
ابتدا پیازها را ریز خرد کرده و با روغن سرخ کنید. سپس گوشت گردن گوسفند را اضافه کنید و با مقداری زردچوبه و فلفل به خوبی تفت دهید.
مرحله دوم
زمانی که رنگ گوشتها تغییر کرد به مقدار مناسب آب در قابلمه بریزید و بگذارید گوشت کامل بپزد. سپس گوشت پخته شده را رنده کرده و کنار بگذارید. رنده کردن گوشت به کشدار شدن آش شما کمک میکند. البته میتوانید برای اینکار از غذاساز نیز استفاده کنید. آب گوشت پخته شده را نگهدارید در مراحل بعدی به این آب مزهدار شده نیاز خواهید داشت.
مرحله سوم
در این مرحله یک قابلمه مناسب را روی حرارت متوسط رو به بالا قرار دهید و در آن نخود و لوبیای خیس خورده را به همراه چند لیوان آب جوش بریزید.
مرحله چهارم
برای اینکه آش شیرازی خوش رنگ شود، عدسها را جداگانه بپزید و حتماً آب عدس را جدا کنید، البته بهتر است آب عدس را در پخت آش استفاده و از خواص بینظیر آن استفاده کنید. سپس سبزیها را شسته و خرد کنید و به همراه برنج و چند لیوان آب به قابلمه اضافه کنید تا خوب بپزند.
مرحله پنجم
مراحل پخت آش شیرازی را با اضافه کردن عدس به قابلمه و به حبوبات دیگر ادامه دهید و بعد از یک ساعت از پختن حبوبات، برنج و سبزیجات پخته را به قابلمه حبوبات اضافه کرده و خوب مخلوط کنید.
مرحله ششم
برای پخت هرچه بهتر آش شیرازی، بهتر است مواد را با هم مخلوط کرده و کمی زمان بدهید. سپس گوشت رنده شده را به همراه حبوبات، برنج و سبزیجات به قابلمه اضافه کنید.
مرحله هفتم
در این مرحله باید نمک را اضافه کنید. اضافه کردن نمک را از مقدار کم شروع کرده و پس از آن آش را بچشید، سپس میتوانید به سلیقه خود نمک بیشتری به آش اضافه کنید و یادتان باشد که مرتب آش را هم بزنید تا کشدار شود.
مرحله هشتم
وقتی آش سبزی شیرازی آماده شد، پیاز داغ را برای آن پخته و میل کنید.
بیشتر بخوانیم: فاصله تهران تا شیراز با هواپیما
خواص آش سبزی شیرازی
این آش سرشار از ویتامینهایA ،C ، E و منگنز است به دلیل وجود آنتیاکسیدان بالا در آن به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند. آش سبزی شیرازی خواص زیادی دارد که برخی از آنها به شرح زیر هستند:
- افزایش انرژی و تقویت بدن
- بهبود عملکرد سیستم عروقی
- تقویت حافظه
- افزایش عضلهسازی و قدرت بدنی
- مناسب برای رشد کودک
- بهبود عملکرد سیستم عصبی
- کاهش التهاب بدن
- مناسب برای کمخونی
- کمک به روماتیسم
- جلوگیری از پوکی استخوان
زمان نگهداری آش شیرازی
هر ماده غذایی زمان نگهداری مخصوص به خود را دارد که پس از آن کیفیت و ارزش غذایی خود را از دست میدهد و حتی میتواند منجر به مسمومیت شود. بنابراین در شرایط مناسب، ماندگاری غذای بدون گوشت 4 روز است.
غذاهای حاوی گوشت در صورت نگهداری مناسب به مدت 3 روز قابل نگهداری هستند. با این حال، حتما شرایط آبوهوایی را در نظر بگیرید، به خصوص در تابستان که بیشتر انواع آش، به ویژه آنهایی که با گوشت پخته میشوند، سریعتر فاسد خواهند شد. بنابراین توصیه میشود این آش را با توجه به میزان مصرف یک تا نهایت دو وعده تهیه کنید.
آش شیرازی برای کدام وعده های غذایی مناسب است؟
آش شیرازی به دلیل کربوهیدراتها، پروتئینها، املاح و ویتامینهای موجود در حبوبات ارزش غذایی بسیار بالایی دارد، بنابراین میتوانید از این آش سبزی خوشمزه به عنوان وعدههای غذایی صبحانه، ناهار و شام استفاده کنید، البته مطمئن شوید که همه مواد تازه و با کیفیت هستند.
سخن پایانی
آش سبزی شیرازی یکی از آشهای معروف ایرانی است که طرفداران زیادی دارد. این غذا در شهرهایی مانند شیراز و سبزوار به وفور پخته میشود. جالب است بدانید که آش شیرازی بیشتر برای صبحانه و شام پخته خواهد شد. زمان پخت آش شیرازی حدود 4 ساعت است و آن را میتوان به عنوان غذای اصلی و پیش غذا سرو کرد.
همچنین این آش برای سفرههای افطار نیز غذایی مناسب و مقوی است. این آش به دلیل داشتن حبوبات و گوشت سرشار از پروتئین است و گزینهای عالی برای مجالس خانوادگی محسوب میشود. همچنین لذت خوردن آش به خصوص آش سبزی شیرازی را با نان گرم با و لیموی تازه از دست ندهید.
اگر راهی شیراز هستید حتما خوردن این آش لذیذ را برنامه خود بگنجانید. یک شیرازی با تهیه این آش اصیل شما را با طعم واقعی آن آشنا میکند. اگر هم به این زودی برنامهای برای سفر به شیراز ندارید، بهتر است خودتان دست به کار شوید و یک سفره شیرازی پهن کنید.